Câţiva localnici din Caraorman ne-au contactat pentru a ne prezenta un caz ieşit din comun.În ultima perioadă, mai precis din noaptea de joi spre vineri, şacalii au început să dezgroape morţii din cimitirul micii localităţi din Delta Dunării.
Pentru că s-au înmulţit necontrolat, aceştia au decimat aproape tot vânatul din zonă, spun oamenii din Caraorman. Tot aceştia afirma că de la declanşarea epidemiei de pesta porcină africană, şacalii au mâncat toate cadavrele de mistreţi, ataca animalele din gospodarii şi de câteva zile au început să sape la morminte.
„Am găsit mormântul unei mătuşi săpat şi capacul de la sicriu ros de colţii animalelor. Au reuşit să smulgă capitonajul interior al sicriului, ca să ajungă la trupul înmormântat. E de neimaginat aşa ceva. Parcă suntem în filmele de groază.” – ne-a declarat o localnică din Caraorman.
Tot de la aceasta am aflat că animalele necrofage sapă doar în mormintele noi şi relativ noi, de maxim doi ani. În cimitirul din localitate, în funcţie de cotele apelor, gropile au adâncimi diferite, de până la doi metri. E doar o chestiune de zile, probabil, până când şacalii vor reuşi să dezgroape morţii şi să îi mănânce.
L-am contactat pe guvernatorul RBDD, Mălin Muşetescu, de la care am aflat că: „Noi am demarat vânătoarea. Până la ora actuală, pe teritoriul rezervaţiei s-au vânat 57 de şacali. Vânătoarea la şacal nu se poate face decât în cadrul acestei operaţiuni pe pesta porcină. Îi aşteptăm pe cei de la Direcţia Silvică, deoarece suntem la stadiul de licitaţie, pentru a continua vânătoarea. Voi avea şi discuţii cu biologii, să vedem ce e de făcut.
Suntem în procesul de continuare a vânătorii! Vom vedea şi ce va fi cu licitaţia, pentru că până acum nu s-a prezentat nimeni. Trebuie să ne mişcăm repede, demaram procedura cu Direcţia Silvică şi ne apucăm de treabă! Am deja ca prioritate zero această problemă de la Caraorman!” a declarat guvernatorul Muşetescu.
Am luat legătura şi cu primarul comunei Crişan, Ilie Munteanu, care ne-a declarat că :”Ni s-a adus la cunoştinţă ce se întâmplă la Caraorman. Am constituit imediat o echipă mixtă şi am plecat în zonă. Din păcate, aşa e! Şacalii au început să sape la morminte. Am auzit şi eu că au ajuns chair să distrugă capacul unui sicriu. De ani de zile ne confruntăm cu această problemă, pentru că în deltă sunt mii de şacali. Din păcate, legile sunt făcute în aşa fel încât nu îi putem împuşca când vrem noi. Am adus la cunoştinţă acest caz şi la ARBDD şi la Prefectură. Sunt convins că dumnealor vor găsi cele mai bune soluţii. Aici, pe plan local, noi nu putem face nimic, decât să raportăm mai departe! „a precizat primarul Munteanu.
Problema şacalilor din Delta Dunării este pe tapetul autorităţilor de ani de zile, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.
Sunt sate unde animalele flămânde ataca în gospodăriile oamenilor, sapa pe sub garduri şi pe sub ziduri şi omoară animalele în grajd. În unele localităţi, spun oamenii ca şacalii au sărit să atace chiar şi copii. Dacă autorităţile nu se vor mişca destul de repede, riscăm că în scurt timp să asistăm la adevărate tragedii!

Articolul precedentO nouă ediție a Cupei Hagi, la Sala Polivalentă
Articolul următorProtest spontan la Spitalul Judeţean Tulcea. „Vrem banii înapoi!”- au strigat protestatarii