Potrivit unei informări oficiale a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, în perioada de la începutul lunii iunie şi până la începutul lunii octombrie 2018 atât Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cât şi Direcţia Silvică Tulcea alături de gestionarii fondurilor de vânătoare private din judeţul Tulcea au anunţat, prin radiograme, identificarea unui număr de 58 mistreţi morţi de la care nu au fost prelevate probe fiind găsiţi în stare avansată de putrefacţie şi care au fost îngropaţi la faţa locului.

În lunile noiembrie şi decembrie 2018 au fost efectuate vânători în fondurile cinegetice şi din Delta Dunării în vederea eliminării mistreţilor şi şacalilor conform Planului de măsuri suplimentare stabilit în şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Cu toate acestea, în zona Deltei Dunării, la acţiunile de vânătoare nu au fost depistaţi mistreţi vii şi nici cadavre.

„Referitor la gestionarea focarelor de pesta porcină africană în gospodăriile populaţiei, stingerea focarelor se va face după prelevarea probelor serologice de la efectivele de suine existente în localităţile din judeţul Tulcea, în zonele de protecţie stabilite în fiecare gospodărie afectată în parte (acţiune programată în perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019).

În fermele comerciale afectate de pesta porcină africană, conform solicitărilor efectuate, doar o singură unitate intenţionează repopularea după stingerea oficială a bolii. În acest sens, în această unitate s-a stabilit de comun acord, că, introducerea porcilor santinelă se va face din lună martie 2019” se mai arată în informarea Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare.

În ceea ce priveşte despăgubirile pentru PPA, din totalul de 1355 gospodarii afectate au fost declarate eligibile la plata un număr de 1161 gospodarii din care s-au plătit 1154 cu suma de 4.282.950 lei. Diferenţa de 194 de gospodarii reprezintă dosare neeligibile la plata conform prevederilor HG 1214/2009 modificat.

În cazul celor 5 exploataţii comerciale, au fost achitate despăgubirile pentru animalele supuse acţiunilor de combatere, şi sunt în lucru o parte din dosarele întocmite pentru pagube colaterale.

 

Referitor la acţiunile comune de control în direcţia PPA, precum şi în preajma sărbătorilor de iarnă în târguri, pieţe agroalimentare şi trafic, în perioada 15.12.2018 – 08.01.2019, a fost aplicată o singură sancţiune contravenţională pentru transport păsări vii fără documente sanitare veterinare specifice.

Referitor la riscurile epidemiologice care există în jurul României, a fost notificat un nou focar de influenţa aviară în 28.12.2018 în nordul Bulgariei. Ca urmare a acestei notificări s-au informat toţi factorii implicaţi în gestionarea prevenirii şi combaterii, după caz, a bolii.

Potrivit informaţiilor oficiale ale Direcţiei Silvice Tulcea,  „conform prevederilor Contractului de servicii de recoltare exemplare de mistreţi şi şacali, nr. 14144/17602/11.10.2018, Direcţia Silvică Tulcea a executat acţiuni de recoltare a exemplarelor din cele două specii. La acţiunile de recoltare din prima lună, perioada 26.11. – 20.12.2018, s-au realizat extracţii doar de şacali, prezenţa mistreţilor nefiind semnalată decât sporadic, după urme. În perioada autorizată, fiecare ocol a realizat câte două zile de vânătoare pe săptămână, astfel ca pe fiecare fost fond cinegetic s-au executat câte patru acţiuni de recoltare, în total fiind realizate 24 acţiuni de recoltare, în prima perioadă autorizată cu următoarele rezultate:  OS Babadag – 0 exemplare; OS Rusca, FV 51 Bălteni -15 exemplare şacal, FV 52 Rusca – 4 exemplare şacal; OS Tulcea, FV 41 Stipoc – 11 exemplare şacal,  FV 44 Popina – 21 exemplare şacal. Totalul exemplarelor de şacal, recoltate în perioada raportată, este de 51 exemplare

Articolul precedentPentru combaterea braconajului piscicol, reguli noi pentru pescuitul familial!
Articolul următorChef tulcean la Revelionul Bucătarilor, la Orlat, în Mărginimea Sibiului (+galerie foto)