Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunţat, în baza atribuţiilor şi prevederilor legale în vigoare a stabilit prin Decizie a Guvernatorului ARBDD, că emiterea și vizarea permiselor în anul 2019 în scopul desfășurării activităţii de pescuit pentru consum familial se va modifica din acest an.

Pentru desfăşurarea acestei activităţi începând cu anul 2019 vor fi necesare indeplinirea unor condiţii cumulativ şi anume:

– Permisul de pescuit pentru consum familial vizat pe anul în curs și a unui număr de două mărci eliberate contra-cost (3,1 lei/buc.) de ARBDD. Aceste mărci se vor monta pe uneltele de pescuit, iar pentru identificarea lor seriile se vor înscrie în permisul de pescuit familial;

– O declarației pe propria răspundere, cunoscând sancțiunile legii penale, respectiv prevederile art. 292 din Codul Penal privind infracțiunea de fals în declarații, că nici un alt membru al familiei care gospodărește împreună cu solicitantul, nu deține permis de pescuit familial sau comercial.

Tot potrivit anunţului Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, pentru emiterea și vizarea permiselor în anul 2019 în scopul desfășurării activităţii de pescuit pentru consum familial, nu se primesc documentații incomplete.

În comunicatul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se mai spune că Decizia a fost emisă în conformitate cu următoarele acte normative:

Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” cu modificările şi completările ulterioare;

HG 763/2015 privind aprobarea planului de management al RBDD și Regulamentului RBDD

Legea 216/2013 privind aprobarea OUG 127/2010 pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei Delta Dunării

Ordinul 975/2010 pentru aprobarea Normelor privind practicarea activităţii de pescuit pentru consumul familial în RBDD;

Ordin nr. 610/2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările şi serviciile prestate de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, cu completările și modificările ulterioare.

Vor fi nemulţumiri din partea posesorilor de permis de pescuit pentru consum familial

Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Mălin Muşetescu este de părere că vor fi nemulţumiri din partea posesorilor de permis de pescuit pentru consum familial, dar şi le asumă!

„Eu sunt conştient că vor fi sute de posesori de permis de pescuit pentru consum familial nemulţumiţi, dar tocmai din cauza câtorva zeci a trebuit să avem această abordare. Pe scurt, ce se întâmpla până acum: un posesor de permis de pescuit pentru consum familial avea nu doar două scule de pescuit, cum e de bun simţ şi normal, ci douăzeci de plase cel puţin. Dacă ai douăzeci de plase de pescuit nu cred că te poţi limita la doar 3 kilograme de peşte pe zi pentru consumul familiei. Iar cu restul ce faci? Îl valorifici, nu? Dar cum, că nu ai voie să îl predai direct la cherhana.”, a declarat Mălin Muşetescu, Guvernatorul Deltei.

Tosmai pentru a evita astfel de situaţii fiecare posesor de permis de pescuit pentru consum familial va primi, contracost, două mătci pentru cele două scule de pescuit astfel încât să nu mai fie revendicate scule de pescuit fără matcă de către posesorii de permis de pescuit pentru consum familial.

„Au fost semnalate unele situaţii prin zona Bălteni în care zeci de plase de pescuit despre care noi aveam informaţia că ar fi ale unor braconieri au fost revendicate de posesorii de permis de pescuit pentru consum familial. Şi nu câte două plase cum era normal ci cu zecile. Acest lucru ne-a dat de gândit şi de aceea am luat această decizie care cu siguranţă va nemulţumi multă lume dar nu o vor spune direct. Că de ce am limitat la două numărul sculelor de pescuit. Nu! Vor spune că e prea scumpă acea matcă de trei lei şi zece bani, că nu mai e peşte în deltă din cauza colmatării canalelor şi lacurilor şi alte lucruri de acest gen”, a mai spus Guvernatorul Deltei.

Potrivit Normei privind pescuitul pentru consumul familial limita e doar trei kilograme de peşte

Norma privind practicarea activității de pescuit pentru consumul familial în Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost publicată în Monitorul Oficial al României în august 2010 şi prevede următoarele lucruri.

În perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, numită în continuare RBDD, pescuitul pentru consumul familial se practică în Dunăre și în Delta Dunării conform zonelor alocate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, denumită în continuare ARBDD iar accesul la resursele acvatice vii în vederea practicării pescuitului pentru consumul familial se atribuie de către ARBDD, la cerere, persoanelor cu domiciliul stabil în perimetrul RBDD. Permisul de pescuit pentru consumul familial este un document individual, netransmisibil, emis pentru o perioadă nedeterminată și care se vizează anual iar ARBDD are obligația asigurării tipăririi și gestionării permisului de pescuit pentru consumul familial. Deținătorii de permise de pescuit pentru consumul familial pot pescui cu următoarele unelte de pescuit: – maximum 4 (patru) lansete sau 4 (patru) undițe cu câte două cârlige fiecare, două setci sau două vintire. Deținătorii de permise de pescuit pentru consumul familial pot pescui o cantitate de 3 kg de pește pe zi sau un singur exemplar ce depășește 3 kg!

Chiar dacă legislaţia în materie de pescuit în general s-a mai schimbat din 2010 până acum, numărul de unelte de pescuit sau cota de kilograme nu s-a modificat. Iar faptul că nu s-a urmărit până acum dacă într-o gospodărie sunt mai mulţi posesori de permis pentru consumul familial este poate o cuplă a celor care nu şi-au închipuit că acest pescuit de subzistenţă poate face concurenţă, şi încă ce concurenţă, pescuitului comercial.

Articolul precedentNoutăți privind prohibiția 2019 la pescuit în Delta Dunării
Articolul următorVânătoare de pomană: Nici urmă de mistreţi în deltă de trei luni!