Ieri,  8 ianuarie 2019, a avut loc la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) o nouă ședință a Comitetului Pescăresc în care s-au discutat aspecte legate de neincluderea în forma prezentată de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) a Ordinului privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2019 a câtorva propuneri formulate de Asociațiile pescărești la întâlnirea de la Constanța din data de 4 decembrie 2018.
La întâlnirea Comitetului Pescăresc s-a convenit ca reprezentanții ARBDD să facă o deplasare la sediul ANPA București împreună cu reprezentanți ai comunităților pescărești pentru aducerea la cunoștința conducerii ANPA a doleanțelor pescarilor.
După încheierea întâlnirii Comitetului Pescăresc a sosit la sediul ARBDD forma finală a propunerii de  Ordin de prohibiție 2019, agreată de ANPA, cu solicitarea de a trimite punctul de vedere al instituției noastre până la data de 9  ianuarie ora 12.
Pe lângă eliminarea propunerii ARBDD ca pescuitul la crap în 2019 să fie Catch&Release, din forma propusă de ANPA lipsesc și două propuneri ale asociațiilor de pescari.
Ca atare, astăzi ARBDD a transmis observațiile la forma finală a Ordinului privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2019 și punctul de vedere ce include și cerințele enumerate la întrunirea Comitetului Pescăresc de către reprezentanții comunităților locale. Aveți atașată adresa de răspuns și propunerile comune ARBDD&comunitățile pescărești.
În încheiere,  precizăm că toate aceste demersuri instituționale ARBDD/ANPA bazate pe propunerile rezultate din întâlnirile cu comunitățile pescărești din RBDD respectă un principiu de bază al administrării unei arii protejate aflată în rețeaua MAB-UNESCO unde incluziunea și participațiunea populației locale la luarea deciziilor sunt elemente esențiale.

 

Extras din LEGEA Nr. 52 din 21 ianuarie 2003 privind transparența decizională în administrația publică
… să stimuleze participarea activă a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a actelor normative.
b) consultarea cetățenilor şi a asociațiilor legal constituite, la inițiativa autorităților publice, în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative;
c) participarea activă a cetățenilor la luarea deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative.

Articolul precedentMari agenţi comerciali, somaţi de Aquaserv pentru restanţe la apă de aproape jumătate de miliard de lei vechi
Articolul următorPentru combaterea braconajului piscicol, reguli noi pentru pescuitul familial!