Miercuri seara, Ziua Dobrogei nu se putea încheia mai frumos decât cu o nouă manifestare ajunsă la o cifră rotundă. Este vorba despre Topul Firmelor Tulcene – ediţia XXV, adică ediţia jubiliară, ediţia care deja lasă în urmă o istorie a unei generaţii pentru a face loc alteia. Încă de la începutul manifestării festive găzduite, conform tradiţiei, de restaurantul Hotelului Delta din Tulcea, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Tulcea a ţinut să sublinieze în discursul său că parcă la această ediţie sunt foarte mulţi tineri în sală, tineri antreprenori, ceea ce lasă de înţeles că economia judeţului are vigoare.

Tot în discursul său de deschidere, un discurs pe alocuri tăios la adresa guvernanţilor, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Tulcea, Doru Poponete a mai ţinut să sublinieze faptul că sunt unele firme tulcene, cărora nu o să le facem reclamă gratuită în acest articol, care au performat pe plan naţional în domenii în care e greu să te strecori în top 10, dar să mai şi fii pe podium pare imposibil. Cu toate acestea iată că în topul naţional din acest an şi-au găsit locul şi 103 firme tulcene, clasificate în primele 10 în domeniile şi categoriile în care au fost încadrate pe ordin de mărime al fiemei, ceea ce nu e rău deloc pentru un judeţ preponderent agrar. Pentru că din păcate acesta este tristul adevăr despre economia Tulcei, spus cu subiect şi predicat într-o declaraţie în exclusivitate de către preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Tulcea, Doru Poponete: „Ce afaceri mai merg în Tulcea? Păi firmele de pompe funebre şi cele de insolvenţă! E o glumă dar nu chiar departe de adevăr. Dacă e să vorbim serios de departe agricultura aduce cele mai mari profituri cumulate în economia judeţului pentru că sunt mai mulţi fermieri de succes la nivelul judeţului nostru. Dacă mă întrebaţi de turism, care e un domeniu cu un potenţial fantastic vă spun cu maximă responsabilitate că acest sector are câteva carenţe mari. În primul rând lipsa de personal calificat şi chiar de personal în general. Dar nu e vina patronilor din sector ci altele sunt motivele. Şi un al dolea mare minus este infrastructura precară. Păi una e sa ajungi la Sulina cu maşina şi să faci trei drumuri pe zi şi alta e să ajungi acolo cu vaporul şi să faci un drum. Trei drumuri de trei ori mai mulţi clienţi.”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Tulcea, Doru Poponete.

Mesajul oficialităţilor pentru oamenii de afaceri

La evenimentul de miercuri seara au luat parte şi reprezentanţii la vârf ai Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei Tulcea, o dovadă că autorităţile sunt alături de mediul de afaceri tulcean.

În discursul său, prefectul Lucian Furdui a declarat: „M-am bucurat să aflu că faţă de ediţia precedentă avem cu 106 mai multe firme premiate la nivelul judeţului Tulcea, adică firme care au îndeplinit acele criterii de eligibilitate pentru a se clasifica în Top, ceea ce reprezintă o creştere cu aproape zece procente a firmelor premiate. De asemenea aş vrea să felicit reprezentanţii celor 103 firme tulcene premiate la nivel naţional anul acesta, firme care au încheiat anul trecut cu o cirfră de afaceri de peste 2,2 miliarde lei, adică peste jumătate de miliard de euro! Şi, da, sunt 103 firme premiante pe plan național şi sunt toate din judeţul Tulcea! Înclin să cred că toate aceste performanţe antreprenoriale se datorează şi măsurilor guvernamentale de încurajare a mediului de afaceri, dar consider că acolo unde există profit performanţele antreprenoriale se datorează managerilor!”

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat „Este o ediţie jubiliară, un eveniment ce merită toată atenţia noastră, a administraţiei judeţene. De un sfert de veac, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Tulcea pune preţ pe performanţa în domeniul economic şi pe corectitudine, pentru că toate firmele care vor fi premiate aici nu au datorii către bugetul de stat. Nu este totul roz în peisajul economic tulcean, dar cred că împreună suntem pe drumul cel bun. Aceasta mai ales în condiţiile în care noi, administraţia judeţeană, facem toate eforturile pentru a realiza o serie de investiţii, care sunt convins că vor aduce creştere economică judeţului nostru, dar şi a Dobrogei în general. Mă refer la investiţiile privind podul de peste Dunăre, drumul expres care ne leagă de Constanţa şi Brăila, modernizarea portului municipiului şi a Aeroportului Delta Dunării, obiective pe care am convenit, chiar în aceste zile de sărbătoare, să le ducem la îndeplinire inclusiv cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi al parlamentarilor din judeţul vecin. Vreau să vă mulţumesc public dumneavoastră, reprezentanţi ai mediului de afaceri din judeţul Tulcea, pentru locurile de muncă pe care le oferiţi, pentru creşterea competitivităţii şi pentru eforturile depuse de creştere a nivelului de trai şi a puterii de cumpărare a populaţiei judeţului.

Este de datoria noastră, a administraţiei judeţene, să identificăm şi să fructificăm la maxim posibilităţile de finanţare, externe sau interne, pentru un singur scop: creştere economică, creşterea nivelului de trai al cetăţeanului şi a gradului de civilizaţie în acest areal al judeţului Tulcea”.

Articolul precedentCa să fie siguri că vor câştiga: Nu unul ci doi primari liberali pentru municipiul Tulcea!
Articolul următorCampionatul European de Șah pe Internet pentru Ehipe Școlare