Două conferinţe de presă la sediul PNL de pe strada Concordiei, una de la 10.30 şi o a doua de la 12 trecute fix n-au mai avut liberali tulceni probabil niciodată în istoria recentă. Şi cu siguranţă nu două conferinţe în care două personalităţi ale filialei tulcene, un preşedinte în funcţie şi un fost senator, în ordinea desfăşurării conferinţelor, să vină în faţa reprezentanţilor presei cu platforma lor program pentru funcţia de primar al municipiului.

Mai întâi, flancat de Victor Paul Dobre, în calitatea sa de preşedinte regional al liberalilor, şi de George Şişcu, în calitate de bun coleg de partid, ambii dintre ei deputaţi în actuala legislatură, preşedintele organizaţiei judeţene PNL, Ştefan Ilie s-a prezentat în faţa jurnaliştilor cu mai multe teme de dezbatere, politică şi administrativă. De altfel, tema conferinţei de presă a fost „Politica Regională şi administrație locală prin Partidul Național Liberal, parte integrantă a Partidului Popular European”.

Desigur că tema fiind destul de generoasă a fost criticată mai întâi actuala guvernare, apoi s-a subliniat faptul că există un curent antieuropean pentru ca la final să se amintească binefacerile europene de care a profitat din plin, pe orice guvernare, această ţară, România. Şi mai ales despre avantajele cetăţenilor români care au avut şansa după 2007 să muncească în străinătate iar unii dintre români, cei mai harnici, printre care şi câţiva fermieri din Luncaviţa, să acceseze milioane de euro finanţări europene.

Ajuns la acest capitol, primarul gospodar din Luncaviţa, Ştefan Ilie, a ţinut să treacă în revistă atât realizările din comuna pe care o păstoreşte de ani de zile, dar mai ales, de interes pentru cetăţenii municipiului, ce ar putea face din 2020 pentru Tulcea ca oraş care nu şi-a valorificat chiar toate oportunităţile de finanţare avute în ultimii ani.

Ştefan Ilie rămâne candidat la primărie, dar …

Pe de altă parte, chiar dacă şi-a mai anunţat o dată, la fel de clar ca şi la începutul lunii, dorinţa de a candida pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea, Ştefan Ilie a avut mesaje pozitive despre principalii rivali în lupta internă: „Sunt două persoane care-şi doresc cel mai mult ca Octavian Motoc să fie preferatul electoratului tulcean la alegerile din 2020. Prima este dumnealui, desigur, iar a doua sunt eu, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene care-şi doreşte ca PNL să câştige cât mai multe primării. Inclusiv pe cea de la Tulcea!”.

Şi pentru că s-a vorbit, şi nu de puţine ori, despre o revenire a primarului actual al municipiului în rândul liberalilor, în prezent acesta fiind independent după ce a condus o vreme organizaţia liberalilor prin 2014, actualul preşedinte al liberalilor tulceni, Ştefan Ilie a avut o declaraţie care a lăsat unele semne de întrebare.  În momentul în care a fost întrebat despre candidatura actualului edil al municipiului ca şi reprezentant al PNL, Ştefan Ilie a declarat: „Dacă actualul primar va reveni la valorile liberale, suntem deschişi la masa tratativelor. De la începutul mandatului meu, respectiv din aprilie 2017, am încercat să eficientizez activitatea astfel încât în momentul în care mandatul meu se va încheia să aduc un plus organizaţiei.”. …şi fiecare a înţeles ce a vrut!

Octavian Motoc a fost mai tranşant: „Dacă nu, mă retrag din politică!”

După ora 12 a fost rândul celui de-al doilea „intern” al liberalilor să îşi anunţe candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea. Cu mape de prezentare a programului electoral şi un slogan atent ales, dar cam lung, respectiv „Sunt omul care poate schimba oraşul în cel pe care ţi-l doreşti!”, Octavian Motoc şi-a anunţat şi el planurile de a candida.

Aproape 700 de rânduri, peste 8000 de cuvinte şi în jur de 55.000 de semne, toate atent alese reprezintă „Programul electoral al candidatului la fncţia de primar al municipiului Tulcea, Octavian Motoc”, cu sloganul de mai sus şi cu mesajul de final „Împreună cu o echipă liberală puternică, putem transforma Tulcea în oraşul pe care îl meritaţi!”.

Desigur, curiozitatea jurnalistică a lansat şi pentru fostul senator întrebarea: „Şi dacă va candida Hogea din partea PNL, ce veţi face?”. Mai pe ocolite, fără să îşi dorească o dispută cu actualul primar, cel puţin aşa a lăsat impresia, Octavian Motoc a declarat, mai întâi că ar accepta şi el o astfel de candidatură dacă rezultatele sondajului l-ar plasa într-un procent de reuşită catastrofal. În schimb dacă procentele ar fi rezonabile pentru candidaţii liberali, aici fiind vorba şi despre Motoc şi despre Ilie, atunci nu ar fi niciun motiv ca cel mai bine clasat dintre ei să nu-şi asume candidatura. „Bun şi dacă vor fi procente rezonabile şi totuşi va fi desemnat Hogea?” a fost întrebarea care a tranşat un răspuns neaşteptat: „Atunci vă anunţ de pe acum că mă voi retrage din politică”. Şi pentru că retragerea din politică ar putea însemna şi retragerea din PNL pentru a vira spre altă direcţie politică, acelaşi Octavian Motoc a mai declarat că au fost discuţii cu reprezentanţi ai altor formaţiuni politice, inclusiv din arcul de guvernare, pentru un transfer, ca în fotbal, însă ofertele au fost toate refuzate. „Mă simt liberal şi aici am ales să fac acum şi pe viitor politică”, a încheiat al doilea candidat liberal anunţat la primărie. La Primăria Tulcea, desigur!

Pentru municipiul Tulcea să aibă cu aproape doi ani înainte de alegeri nu unul ci doi candidaţi la primărie e chiar o premieră. Dar vorba unui coleg de breaslă: „Liberalii au mai plecat la Bucureşti cu un candidat şi s-au întors cu altul chiar înainte de alegeri, aşa că nu ar mai fi o premieră pentru 2020 dacă istoria s-ar repeta”. Vom trăi şi vom vedea …

Articolul precedentPericol de expolzie la Tulcea! Un şofer băut a intrat cu maşina într-o ţeavă de gaze
Articolul următorTopul Firmelor la ceas jubiliar cu peste 1400 de premianţi!