De azi, 3 decembrie 2018, un nou produs alimentar românesc, deltaic, se adaugă patrimoniului culinar european, prin decizia Comisiei Europene, publicată azi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Este astfel reconfirmată la nivel european, reputația și tradiția culinară de zeci de ani a industriei tulcene de prelucrare a peștelui.

Asociația RO-PESCADOR din Tulcea poate adăuga, pentru informarea consumatorilor, pe eticheta produsului scrumbia de Dunăre afumată și marca IGP – Indicație Geografică Protejată. Această marcă, sub o formă grafică specială, cu un înscris explicit, va putea fi afișată pe eticheta produsului, de la data publicării deciziei Comisiei Europene.

Scrumbia de Dunăre afumată este un produs artizanal-industrial, conform unui caiet de sarcini riguros, disponibil public, dintr-o specie de pește capturat doar în aria geografică, cu cel mai mare conținut de grăsimi din familia sa, bogat în Omega 3 și Omega 6. Produsă prin practici tradiționale moștenite de la comunitățile locale de pescari, tradiții menționate și de Grigore Antipa, scrumbia de Dunăre este afumată la rece (nu la cald), ceea ce îi conferă savoare și aromă speciale, prin arderea de așchii de lemn. Este folosită doar scrumbie de Dunăre capturată în Delta Dunării, sezonier, doar în anumite perioade, în cadrul unor cote de pescuit. Cantitățile de scrumbie de Dunăre afumată IGP produse anual sunt limitate.

Scrumbia de Dunăre afumată este inclusă, din anul 2018, în Ark of Taste, catalogul de produs tradiționale al organizației internaționale Slow Food, ca produs alimentar artizanal din patrimoniul culinar al Deltei Dunării.  Ca urmare a aplicării prevederilor regulamentelor europene, Asociația RO-PESCADOR capătă exclusivitate devenind singura asociație din România care poate produce și valorifica scrumbia de Dunăre afumată IGP.

Produsele certificate IGP, DOP, STG sunt singurele produse alimentare certificate de un organism altul decât producătorul. Procesul de producție al scrumbiei de Dunăre afumată IGP este verificat și certificat de un Organism de Inspecție și Certificare recunoscut de statul român, în acest caz CERTIND S.A.

Asociația RO-PESCADOR a mai depus 2 dosare de certificare la MADR, unul pentru salata cu icre de știucă de Tulcea IGP (este în analiză la Comisia Europeană) și un altul pentru salata tradițională cu icre de crap STG (pentru certificare Specialitate Tradițională Garantată, este în analiză la MADR).

Asociația RO-PESCADOR este constituită din mai mulți operatori economici din județul Tulcea, MIADMAR HDP SRL, INTERFRIG FISH SRL, MIADMAR FISHING SRL, BBG ACCES CONSULT SRL, Organizația de producători din sectorul pescuitului și acvaculturii Pescărușul „Murighiol”.

Articolul precedentMiruna Mocanu – Medalie de aur la ”Cupa 1 Decembrie”
Articolul următorTraficant de droguri din Tulcea prins în flagrant la Piteşti !