Azi, la Sala Dobrogea a Consiliului Judeţean Tulcea a avut loc conferinţa de deschidere a proiectului „Soluții tehnice inovatoare pentru identificarea de noi resurse ce pot fi valorificate pe teritoriul FLAG Delta Dunării”, finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020, în cadrul Măsurii III.3 – Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală, eveniment la care au participat, pe lângă echipa de proiect, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, prefectul Lucian Furdui, managerul FLAG Delta Dunării, Valentin Moldoveanu şi directorul general al INCDD, Marian Tudor.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă, aşa cum a precizat de la început Felix Caprariu, manager de proiect, reducerea presiunii asupra resursei piscicole din Delta Dunării și crearea de surse alternative de venit prin identificarea de noi resurse și metode de pescuit pentru locuitorii comunităților pescărești din zona costieră a Rezervației Biosferei Delta Dunării cuprinsă în teritoriul FLAG. Pe scurt, vor fi doi ani de cercetare în zona costieră ce vor oferi beneficiarului, Asociaţia Ro Pescador, două „livrabile”: un studiu al resursei de bivalve (moluște marine și de apă dulce, care au corpuri delimitate de un înveliș format din două părți articulate comprimate lateral, fără cap, și, de asemenea, cărora lipsește și radula. Bivalvele includ scoici, stridii, midii, etc., precum și numeroase familii care trăiesc în apa sărată, și un număr de familii care trăiesc în apa dulce.) şi respectiv un ghid de bine practici pentru zona costieră românească în ceea ce priveşte pescuitul acestor specii.

O schimbare de paradigmă printr-un proiect inovator

Din partea beneficiarului, preşedintele Asociaţiei Ro Pescador, Daniel Buhai, a vorbit despre un proiect inovator ce îşi propune o schimbare de paradigmă. „Vedem ce presiune se pune pe resursa piscicolă tradiţională şi mai ales pe speciile considerate de noi valoroase cum ar fi somnul, şalăul şi crapul. Pescuitul acestor specii a dus în ultimii ani la un declin al stocurilor şi la pierderi economice pentru pescarii autorizaţi din deltă care deja au ales să plece către alte ţări. Peste izobata de 20 de metri avem aprobat pescuitul acestor bivalve, cu accent pe vongole, o specie de scoici mici care au un preţ de vânzare pentru pescari cuprins între 1 şi 5 euro, adică un preţ foarte bun pe kilogram. Italia, chiar şi Spania sau Franţa, are o tradiţie în preparatele de acest gen şi nu cred că sunt restaurante cu specific pescăresc din care să lipsească pastele cu vongole, iar în Italia producţia de vongole ajunge la aproape 74.000 de tone din care 62.000 de tone provin din acvacultură. Iar noi avem un potenţial maxim de 100.000 de tone de vongole din mediul natural şi asta rezultat printr-un calcul simplu din producţia de rapane de anul trecut”, a declarat Daniel Buhai, preşedintele Ro Pescador.

Trebuie apreciată orice iniţiativă bună pentru judeţ

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a ţinut să felicite echipa de proiect pentru această iniţiativă inovatoare care …s-a născut greu. „Dacă nu erau Daniel Buhai, pe care îl apreciez în mod deosebit pentru tot ceea ce face şi pe partea de procesare, sau Valentin Moldoveanu, managerul FLAG pe care îl apreciez deopotrivă pentru implicarea sa în finanţările POPAM, acest proiect inovator, aşa cum aţi aflat de la echipa de proiect, nu ar fi a fost scris. Trebuie apreciată orice iniţiativă bună pentru judeţ. Ştiu că sunt nişte frâne la ANSVSA, despre care nu pot să vorbesc acum, nu înţeleg de ce sunt aşa apăsate, dar eu sper să se rezolve şi aceste probleme şi să profităm de aceste resurse. Numai la o producţie de 5.000-10.000 de tone de vongole, la ce preţuri au, vorbim de milioane de euro care ar putea intra în judeţul nostru pentru că este clar că mare parte din aceste cantităţi sunt destinate exportului. Mă bucur că alături de Asociaţia Ro Pescador a venit şi Asociaţia de Pescari Goloviţa de la Jurilovca prin domnul Cătălin Balaban şi cred că sunt premise foarte bune de câştig pentru pescarii de ape costiere”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

Ce sunt vongolele şi ce cultură gastronomică se poate crea în jurul lor

Într-o sută de grame de vongole, potrivit specialiştilor se găsesc 11 grame de proteine, 2,5 de carbohidrați și 2,5 de grăsimi, vitamine din grupa A (utile pentru piele, păr și vedere împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii celulare), din grupa C (utile pentru întărirea sistemului imunitar) și din grupa B, precum și săruri minerale precum potasiu, magneziu, calciu, fier și sodiu. Vongolele se combină cu spaghette şi pealla iar o porţie servită într-un restaurant fără fiţe ajunge şi la 20 de euro. „Chiar dacă am fost la Palermo săptămâna trecută la o conferinţă CRPM unde am servit, printre altele şi spaghette cu aceste vengole, eu abia aştept noi reţete autohtone din aceste scoici. De ce nu sărmăluţe cu vengole?”, a spus managerul FLAG Delta la conferinţa de lansare a proiectului. La rândul său, directorul INCDD, Marian Tudor a precizat că nu avem nicio scuză pentru că nu am valorificat aceste specii până acum iar presiunea s-a pus doar pe speciile valoroase de peşte din deltă. „Trebuiau găsite până acum alternative pescuitului intensiv şi nu avem nicio scuză pentru asta. Cultura gastronomică e în dinamică şi cel mai bun exemplu este racul. Dacă în urmă cu 50 de ani pescarii îţi dădeau bonus la fiecare kilogram de peşte şi toţi racii care îi aveau, acum un kilogram de raci a ajuns 45 de lei. Cele mai multe restaurante din lume au în meniuri diferite specii de scoici şi practic este o piaţă în care cererea depăşete oferta.” a spus Marian Tudor.

Articolul precedentPolitiștii tulceni s-au întâlnit cu elevii de la Școala Gimnazială Baia
Articolul următorAproape 29 de milioane de lei, în regim de urgenţă, pentru Varianta Oraşului Măcin