Membri Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Prefecturii Tulcea au aprobat în unanimitate suma de 28.819,9 mii lei (aproape 29 de milioane de lei, echivalentul a peste 6 milioane de euro!) pentru realizarea în regim de urgenţă a unei variante ocolitoare Oraşului Măcin. 

Proiectul de Hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a avut ca temei Hotărârea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Măcin nr.1/23.10.2019, prin care sesizează iminența producerii de avarii, surpări sau prăbuşiri ale locuinţelor, precum şi distrugerea rețelelor de utilităţi şi a infrastructurii rutiere ca urmare a creşterii valorilor de trafic greu pe reţeaua rutieră interioară a oraşului Măcin, generate de necesitatea executării lucrărilor de construcţie a podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila.

Pentru realizarea acestei investiţii a fost luat în considerare Devizul General al obiectivului de investiţii Dezvoltarea infrastructurii rutiere privind eliminarea traficului greu din oraşul Măcin din data de 27.09.2019, întocmit de S.C. TENERO DESIGN CONSULT S.R.L., ţinând cont de faptul că transportul agregatelor de carieră necesare lucrărilor de construcţie a podului suspendat peste Dunăre se realizează pe străzile şi drumurile interioare ale oraşului Măcin, ca urmare a faptului că nu există o variantă ocolitoare a oraşului.

Prezent la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, administratorul public al judeţului Tulcea, Vasile Strat a precizat că şi de la bugetul judeţului pot fi alocate sume  pentru o astfel de investiţie – foarte importantă pentru oraşul Măcin şi care ar fi trebuit avut în vedere cu multă vreme în urmă şi nu acum – însă doar o mică parte iar cea mai mare parte a sumei, probabil peste 90%, trebuie solicitată Guvernului, din Fondul de rezervă.

„Noi la bugetul judeţului nu avem asemenea resurse financiare pentru o astfel de investiţie, eventual putem aloca o mică parte din sumă. Demersul trebuie făcut pe lângă Guvernul României să ne aloce suma din Fondul de rezervă. Iar dacă vi se alocă suma trebuie să aveţi în vedere şi eventualele despăgubiri”, a declarat administratorul public al judeţului Tulcea, Vasile Strat.

Potrivit viceprimarului cu atribuţiuni de primar al oraşului Măcin, Gheroghe Văcaru, la momentul actual sunt două rute pe care se poate construi această centură a oraşului Măcin. Una din ele este cea mai viabilă şi implică doar expropierea a 3 hectare de teren, dintre cei patru proprietari doi fiind de acord cu relocarea terenului în alte zone ale oraşului.

„Am discutat deja cu doi dintre proprietarii de teren şi oamenii au înţeles situaţia şi nu s-au opus expropierii mai ales că este vorba despre o investiţie atât de importantă pentru oraşul Măcin şi anume varianta ocolitoare a oraşului. Este vorba despre un drum de circa 12 kilimetri care porneşte de la circa 500-1000 de metri înainte de intrarea în oraş dinspre Tulcea, ajunge aproape de limita Parcului Naţional Munţii Măcinului spre Mânăstirea Fântâna de Leac după care se îndreaptă spre intersecţia DN spre Jijila la locul numit Eoliană iar de acolo coboară spre Cotul Dunării şi se leagă de Digul Măcin Smârdan la circa 100 de metri în afara oraşului” a a fost precizarea viceprimarului cu atribuţiuni de primar al oraşului Măcin, Gheroghe Văcaru.

 

Articolul precedentScoicile, alternativa de milioane de euro pentru pescarii din Delta Dunării
Articolul următor Tulcenii sunt invitaţi la Ziua Armatei