De la sfârşitul săptămânii trecute, zeci de bovine aparţinând unor crescători de animale din comuna Pardina sunt închise în oborul de gloabe al primăriei, prinse cumva la mijloc între ambiţia primarului Dumitru Pocora de a determina proprietarii acestora să le amenajeze adăposturi şi refuzul proprietarilor de a plăti taxa de obor, destul de piperată, pentru cele câteva zile cât au fost închise animalele.

Povestea cu animalele „sechestrate” de primar a început săptămâna trecută joi şi de atunci doar un singur proprietar şi-a revendicat animalele plătind taxa de obor stabilită prin hotărâre a Consiliului local şi aprobată printr-un Regulament.

Ce spune primarul Dumitru Pocora, acuzat în unele medii virtuale că ar fi sechestrat fără drept animalele.

„Vă aducem la cunoștință că numiții Cozub Constantin, Ciolacu Ilie, Mudrag Dumitru și Calistrat Aurel sunt înregistrați în Registrul Agricol din UAT Pardina cu un număr mare de bovine respectiv Cozub Constantin cu 36 bovine din care adulți – 24, iar viței – 12, Ciolacu Ilie cu 103 bovine din care adulți – 69, iar viței – 34, Mudrag Dumitru cu 76 bovine din care adulți – 64, iar viței – 12 şi Calistrat Aurel cu 85 bovine din care adulți – 63, iar viței – 22. Numiții de mai sus au primit și cotă parte din pășune pe cap de bovină pentru a beneficia de ajutor financiar de la APIA Tulcea, după cum urmează: Cozub Constantin – 28 ha, Ciolacu Ilie – 13,98 ha, Mudrag Dumitru – 15,08 ha şi Calistrat Aurel 20 ha.

Numiții de mai sus timp de cincisprezece ani, de când primesc ajutor financiar APIA, nu și-au construit adăposturi pentru îmbunătățirea traiului bovinelor. Aceștia au folosit banii în scopurile personale, iar bovinele nu au hrană corespunzătoare și nici îngrijitori. Acestea umblă pe terenurile agricole ale cetățenilor pe care sunt însămânțate diferite culturi. Pe timpul iernii sunt lăsate sub cerul liber, atât pe timpul ninsorii, cât și pe timp ploios, în bătaia vântului sau tot pe terenurile private însămânțate cu orz sau grâu. În ciuda faptului că aceștia produc furaje, totuși cantitatea nu este îndeajuns pentru hrana corespunzătoare a bovinelor. Proprietarii culturilor sesizează pe toată perioada anului că bovinele Asociației Pardina distrug culturile acestora. Menționez că în data de 26.07.2018 a fost adus la oborul comunal număr de 77 de bovine și 32 de viței sub un an ale numiților de mai sus. Aceștia nu și-au revendicat nici până azi, 30.07.2018, animalele ce le aparțin, motivând că sunt lipsiți de vină pentru prezența bovinelor pe culturile proprietarilor de terenuri agricole. (…) Vă informăm că aceste persoane nu sunt crescătoare de bovine, ci chinuitori atâta timp cât primesc un sprijin financiar de la APIA Tulcea și nu crează un adăpost pentru aceste animale. Au fost rugați de către mine, în calitate de Primar, să concesioneze terenuri special amenajate (5000 mp) pentru adăposturi pentru animale, chiar pe pășunea comunală a Comunei Pardina, dar aceștia au refuzat încă din anul 2007”, precizează primarul Dumitru Pocora într-o adresă trimisă şi pe adresa redacţiei noastre.

Crescătorii de animale spun că primarul le-a cerut prea mulţi bani

Doi dintre crescătorii de animale din Pardina, menţionaţi de către primarul Dumitru Pocora, spun că au aflat despre faptul că animalele lor au provocat pagube într-un lan cu un hectar de porumb şi că au încercat să se înţeleagă cu primarul pentru a o despăgubi pe Georgeta Munteanu, întâmplător sora acestuia. „Ne-a dat un răspuns foarte marecerând suma de 5000 roni noi am spus că paguba e prea mare. Domnul primar ne-a zis să ne întâlnim la primărie şi vom discuta acolo. (…) Am negociat din nou şi ne-am înţeles la suma de 2500 roni, dar unul dintre proprietari nu a vrut să dea banii”, susţin Ciolacu Ilie şi Mudrag Dumitru într-o petiţie adresată autorităţilor.

Mai mult, unii dintre crescătorii de animale din Pardina s-au adresat şi unei asociaţii de protecţie a animalelor care a făcut propria „investigaţie”.

„Şocaţi de cum arată animalele, întrebam ce este cu ele. Aflăm că sunt confiscate de primarul comunei Pardina din Tulcea, pentru că au intrat într-un lan de porumb. Aşa că primarul, le ţine închise în condiţiile pe care le vedeţi, fără apă şi fără mâncare de joia trecută. Proprietarii animalelor, au vrut să plătească pagubele produse de amaratele de vaci, însă primarul le impune şi o taxă de obor. Taxa nejustificată însă. Cert este că primarul refuza să le dea animalele oamenilor înapoi. Printre ele sunt şi vitei despărţiţi de mame. Proprietarilor le este interzis să hrănească animalele. Sunt aproximativ 100 de animale într-un ţarc de 200 mp.

Am luat şi noi legătură cu primarul, care în versiunea lui spune că proprietarii refuza să plătească pagubele. Am luat legătura şi cu unul dintre propietari care afirmă că proprietarii doresc să achite pagubele, suma fiind stabilită de 2500 lei. Ca să înţelegeţi şi mai bine, terenul pe care era cultivat porumbul aparţine surorii primarului. Unul dintre proprietarii văcuţelor a fost din prima zi la primărie să îşi achite partea lui de pagubă şi să îşi ia animalele. A fost refuzat şi i s-a spus de către primar că are el grijă să fie distruşi. Refuzul venind şi pe fondul taxei de obor, impusă de primar pe fiecare animal în parte, 40 lei pe zi. Cu cât tine mai mult animalele sechestrate, cu atât taxa creşte mai mult. Mai mult, după ce am discutat telefonic cu primarul, acesta ne-a trimis nişte video cum hrăneşte el animalele. Pozele însă primite până la conversaţia avută arata clar că animalele nu au fost hrănite corespunzător, lucru susţinut şi de proprietarii animalelor. De altfel se şi vede asta chiar din fimarea trimisă de primar. Pentru noi situaţia este următoarea. Conform legislaţiei de protecţie a animalelor, aceste animale sunt maltratate, înfometate şi ţinute în condiţii improprii chiar de primăria Pardina.”

Animalele nesupravegheate ajung în oboarele de gloabe

Tocmai pentru situaţii ca cea de la Pardina şi care nu este singulară, mai ales în localităţile din Delta Dunării, au fost amenajate oboarele de gloabe. Practic, fiecare primărie ar trebui să aibă amenajat un astfel de obor şi în momentul în care sunt depistate animale cu proprietar necunoscut sau animale cu proprietar cunoscut care au provocat pagube tocmai pentru că au fost lăsate nesupravegheate, acestea să ajungă în acel loc special amenajat de primărie. Majoritatea primăriilor nu au astfel de spaţii special amenajate iar dacă au avut le-au demolat sau le-au lăsat fără obiectul activităţii. La Mahmudia, de exemplu, potrivit primarului Ion Şerpescu, oborul de gloabe era peste Dunăre în amenajarea Carasuhat, însă cu acolo a avut loc o renaturare oborul de gloabe nu mai există. La vecinii de la Murighiol, oborul încă este amenajat dar nu este bugetat de aproape 15 ani, Primarul Filip Ivanov spune că a moştenit oborul în 2004 când a ajuns în primărie, dar niciun animal nu a fost închis acolo de când este el primar. Nici nu ar avea cum din moment ce Primăria Murighiol nu are o hotărâre de consiliu pentru funcţionarea oborului cu regulamentul aferent…

Pe procedură de închidere a animelelor în oborul de gloabe trebuie urmaţi nişte paşi prevăzuţi în regulamentul ce însoţeşte hotărârea de consiliu şi, mai mult, trebuie implicaţi şi proprietarii, dacă se cunosc. Primarul din Smârdan, Petrică Mărculescu ştie procedura destul de bine. „Pe procedură trebuie ca o comisie să ia decizia de închidere a animalelor în obor şi nu primarul, iar din comisie trebuie să facă parte obligatoriu agentul agricol şi un agent de poliţie. Se constată paguba, se face o evaluare şi rămâne ca părţile să se înţeleagă iar dacă nu se ajunge în instanţă. Dacă proprietarul nu plăteşte paguba după un anumit timp animalele din obor pot fi vândute şi se achită suma ce rezultă păgubitului”.

În comuna vecină, Ceatalchioi, situaţii de acest gen nu se întâmplă, dar primarul Tudor Cernega este de părere că asociaţiile de protecţie a animalelor ar trebui să se documenteze mai bine când acuză primarii că maltratează animalele în oboarele de gloabe.

„Şi mie mi se pare cam piperată taxa de obor de la Pardina, din câte am înţeles 40 de lei pe bovină adultă şi 25 de lei pe viţel pe zi. Dar dacă aşa au stabilit consilierii nu e vina primarului, el doar e un executant, aplică legea. Cât priveşte implicarea unor ONG-uri de protecţie a animalelor eu mi-aş dori ca acestea să fie la fel de vehemente şi iarna când aceste animale sunt lăsate de izbelişte”, a declarat Tudor Cernega, primarul din Ceatalchioi.

Ieri, potrivit primarului Dumitru Pocora din Pardina proprietarii de animale au recunoscut paguba produsă de animalele acestora, dar au refuzat să plătească taxa de obor. Vom reveni.

Articolul precedentComplexul de porci de la Carniprod – lichidat!
Articolul următorViceprimarul Andaluzia Luca, nu mai vrea epave de maşini în municipiu!