Întregul efectiv de suine de la cel mai mare complex de creştere a porcilor din judeţul Tulcea, cu peste 50.000 de capete la sfârşitul lunii trecute, a fost lichidat azi după amiază potrivit autorităţilor sanitar veterinare judeţene.

Tot de azi a demarat şi uciderea preventivă a suinelor de la al doilea mare complex de creştere a porcilor din judeţul Tulcea, cel de la Pigcom, acolo unde sunt aproape 20000 de suine. Încineratorul pentru neutralizarea acestora va ajunge în comuna Mihai Bravu abia în cursul zilei de mâine, aşa că cele peste 600 de animale ucise azi au fost îngropate.

O întâlnire dedicată analizei măsurilor luate de autorităţi în cazul pestei porcine africane care afectează ţara noastră a avut loc azi, de la ora 15.00, la Guvern.

La Palatul Victoria au venit miniştrii Agriculturii, Dezvoltării Regionale, Afacerilor Interne, Sănătăţii, Finanţelor, Economiei, Apărării, Transporturilor, dar şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi reprezentanţi de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Întâlnirea de la Palatul Victoria a avut loc în contextul în care au început să fie efectuate plăţile compensatorii pentru fermierii care au avut de suferit şi potrivit ANSVSA, crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit până în prezent despăgubiri de peste 130.000 de lei, preţul acordat pe kilogram fiind cuprins între 8 şi 12 lei.

Pentru controlul pestei, Guvernul a aplicat măsuri suplimentare de monitorizare, control şi combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului şi să se limiteze pierderile generate de evoluţia focarelor.

Totodată, au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar şi acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă.

În cazul pestei porcine africane este interzisă valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate.

Totodată, reprezentanţii ANSVSA au făcut apel către cetăţeni să anunţe imediat medicul veterinar sau direcţia judeţeană cu privire la orice caz de îmbolnăvire a porcilor din gospodărie, pentru că vor fi despăgubiţi la valoarea de piaţă a animalelor.

Articolul precedentCroaziere de o zi de weekend spre Sfântu Gheorghe şi Sulina cu nava Banat!
Articolul următorPrinse la mijloc: Zeci de bovine închise în oborul de gloabe din Pardina!