Analizele privitoare la prezenta pestei porcine africane la un animal bolnav dintr-una din fermele Carniprod, au fost confirmate! Boala fara leac pentru porcine,a patruns in efectivele de animale de la cel mai mare producator si procesator de carne din judetul Tulcea. Cu toate ca la nivel de conducere a societatii, fusesera luate masuri stricte de igiena, trafic si prezenta, iata ca un animal a fost atins de pesta si este foarte posibil sa le fi imbolnavit si pe celelalte. Animalul era cazat intr-o hala cu aproximativ 500-600 de porci. Daca pesta s-a extins in toata hala, ceea ce este foarte probabil, toate efectivele din hala respectiva vor fi incinerate.

Am luat legatura cu patronul Carniprod, domnul Nicolae Ciuleac, de la care am aflat ca :”De 25 de ani ne-am dedicat acestui sector, unde am investit bani si…enorm de mult suflet. Se pare ca jocul cu natura il vom pierde. Nu cred ca este cineva vinovat pentru aceasta molima. Daca asa ne este scris, asa vom pierde. Nu ai cum sa lupti cu asa ceva!” – a conchis patronul firmei, suparat dar resemnat.

Din informatiile noastre, in grajdurile Carniprod sunt circa 45.000 de porci. daca, fereasca Dumnezeu, pesta s-a extins si la celelalte hale, toata populatia porcina va fi sacrificata!!!. In cursul zilei de azi, alimentarea magazinelor cu produse procesate si cu carne, a fost oprita! Nimic nu mai iese din depozite! Daca boala se va extinde si la alte hale si va implini astfel cel mai negru scenariu posibil, cea mai mare parte dintre cei peste 500 de salariati ai Carniprod isi pot pierde locul de munca!

Chiar daca pesta porcina africana nu are pana acum niciun leac, ea fiind mortala pentru porci, la om nu se manifesta in niciun fel, omul, in schimb, poate fi purtator. Prefectura a intrat in aceasta dupa-amiaza in sedinta de urgenta. Centru Local de Combatere a Bolilor va dezbate pana tarziu in noapte, alaturi de toti comandantii MAI din judet si se vor lua hotararile cele mai bune, speram! Din surse pe care nu vrem inca sa le etalam, am aflat ca deja au pornit spre Tulcea doua incineratoare de mare capacitate, pentru a incinera animalele care vor fi sacrificate in urma contaminarii. Tot in aceata seara va ajunge la Tulcea dar si la Carniprod o echipa de specialisi, trimisa direct de la cabinetul primului ministru, pentru gestionarea sitiatiei. Situatia e cat se poate de rea si poate deveni si mai rea, daca pesta porcina se va erxtinde si la alti mari producatori din tara!

Daca cel mai negru scenariu se va adeveri, patronul Carniprod va pierde toata afacerea, a carei valoare se ridica la zeci de milioane de euro!

Articolul următorȘase miliarde de lei vechi, datoria la apă a locatarilor din două scari de bloc din Tulcea!