Azi în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de către subprefectul Corvin Bangu, două au fost temele abordate în prezenţa membrilor acestui comitet. Prima temă discutată a fost propusă de către primarul comunei Nufăru, Ion Dănilă, care a semnalat faptul că pe raza comunei, atât în afara localităţii Nufăru cât şi în zona localităţilor Ilganii de Sus şi Ilganii de Jos se manifestă eroziunea malurilor ce pun în pericol incinte agricole dar şi o casă din beton.

„Din verificările noastre digul de apărare ar fi afectat pe o distanţă de circa 4 kilometri în Zona Procurorului unde e şi o casă în pericol, o casă din beton. Dacă din 2014 s-a rezolvat problema apărării de maluri în dreptul localităţii Nufăru, între Victoria şi Bălteni sunt preobleme serioase care pun în pericol circa 680 de hectare de teren arabil. La fel este şi în zona staţiei de epurare a comunei unde pe circa 200 şi ceva de metri digul este afectat şi nu cred că o soluţie ar fi doar împrejmuirea zonei ci o lucrare de apărare de mal serioasă” a punctat primarul Ion Dănilă în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

La rândul său, Paul Cononov, reprezentantul Secţiei de Gospodărire a Apelor Tulcea, a prezentat în cadrul şedinţei un raport succint al comisiei tehnice care s-a deplasat miercuri la Nufăru pentru a verifica situaţia digului de apărare şi concluziile acestei comisii au fost urmăroarele: din punct de vedere cantitativ necesarul pentru realizarea unei intervenţii în regim de urgenţă este de 1500 de tone de piatră, 500 de fascine şi 1500 de pari, iar din punct de vedere financiar o cheltuială de circa 67.500 lei.

Chiar dacă intervenţia primarului Ion Dănilă a fost aceea că verificarea s-a făcut doar pe un singur mal al Dunării şi nu pe ambele, în comisie s-a votat propunerea comisiei tehnice cu toate că necesarul pentru o intervenţie pentru un dig de apărare afectat pe o lungime de circa 4 kilometri nu are cum să fie la un nivel atât de scăzut.

„Noi de la primărie alocăm în fiecare an fonduri pentru astfel de lucrări de apărare a digurilor, lucrări de intervenţie punctuale, atunci când este cazul. Din păcate cam an de an este cazul şi cred că ar trebui luată în calcul şi o intervenţie ca cea din 2014 realizată pentru apărarea localităţii Nufărul şi pentru Ilgani, dacă nu şi pentru zona dintre Victoria şi Bălteni. Dacă în anii trecuţi situaţia nu a fost aşa de gravă, de această dată se văd şi stâlpi de beton căzuţi în Dunăre, nu mai vorbesc de copaci.” a mai spus primarul comunei Nufăru.

Articolul precedentConsiliul Județean a aprobat tarifele pe 2019 pentru Aeroportul Delta Dunării
Articolul următorPeste 300 kg de deșeuri feroase și neferoase au fost confiscate de polițiști