În cursul zilei de ieri, singurii doi medici activi de pe secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea şi-au depus demisiile! Gestul lor este motivat de faptul că din luna februarie, de când o colegă de-a lor s-a îmbolnăvit grav şi a fost la un pas să îşi piardă viaţa, secţia Anestezie Terapie Intensivă funcţionează în regim de avarie. Pe lângă cei doi medici rămaşi pe secţie, mai lucrează şi un medic pensionar. Cu toatre acestea, gărzile sunt foarte greu de acoperit și fiecare dintre cei trei trebuie să lucreze timp suplimentar, pentru a asigura permanența.
Din păcate, medicul pensionar care ajută secţia, va trebui peste câteva zile să plece să se opereze, aşa că munca pe una dintre secţiile de foc ale spitalului se va împărţi la doi medici. Acest fapt i-a determinat pe aceştia să îşi depună demisiile, fiind deja epuizaţi atât fizic, cât şi psihic.
Am luat legătura cu managerul spitalului, dr. Tudor Năstăsescu, de la care am aflat că:” îmi doresc şi cred că aceste demisii să fie mai mult simbolice. Într-adevăr, situaţia este fără precedent şi acest gest reprezintă un ultim semnal de alarmă!
De luni de zile, atât eu cât şi preşedintele Consiliului Judeţean facem presiuni la toate nivelurile pentru a aduce medici la Tulcea…şi nu numai pentru ATI! Avem o criză acută de medici şi, deocamdată, nu prea avem ce face! Nimeni nu poate obliga vreun medic să vină la Tulcea, dacă acesta nu vrea. Salariile sunt mari şi pe lângă salarii mai sunt şi multe alte beneficii…casă…masă…. Cu toate acestea, medicii nu vor să vină la Tulcea” – a spus mâhnit Năstăsescu.
Dacă demisiile celor doi medici ATI nu vor rămâne doar simbolice, situaţia va deveni din gravă, în criză generalizată! Niciun caz care va necesita intervenţie chirurgicală URGENŢĂ nu va mai putea fi operat la Tulcea, urmând a fi transportate la spitalele din judeţele limitrofe. Cum, în cazurile grave, contează secundele, cel mai probabil vor fi oameni care vor muri, ceea ce reprezintă un scenariu groaznic!
Managerul Năstăsescu s-a arătat încrezător că nu se va ajunge acolo şi are ecouri că de la jumătatea lunii mai, în urma unor discuţii, pot ajunge la spitalul tulcean doi medici ATI-sti. Dar…sunt doar ecouri…
De la ministru în jos, toate forurile din sănătate ştiu de criza de medici de la Tulcea! Problema e că nu există legislaţie adaptată prin care se pot trimite medici în spitale, cu obligaţia de a şi rămâne.
„Poate acum, de Paşte, Dumenzeu va face o minune şi va trimite medici la Tulcea” – a mai spus Năstăsescu, plin de speranţă.

Articolul precedentBătrân lovit cu pumnul de un țigănuș, aproape de Kaufland. Polițiștii s-au sesizat din oficiu și caută agresorul
Articolul următorBurungiu scrie istorie cu Naţionala Under 17 de volei a României