Academia de Studii Economice din București a redeschis azi, 1 octombrie 2019, Centrul Teritorial de Învățământ la Distanță (C.T.I.D.) de la Tulcea, care își va desfășura activitatea în cadrul Colegiului Economic „Delta Dunării”.

La evenimentul festiv au fost invitați și au participat prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui, președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu și vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Mergeani, primarul Constantin Hogea și inspectorul școlar general, Lucica Popișcă.

„Am deosebita onoare să particip la deschiderea anului universitar la Tulcea și să văd realizată o doleanță a noastră, a administrației județene, pentru care ne-am zbătut încă din anul 2016. În anul menționat, Consiliul de Administrație al ASE București a venit la Tulcea și toți factorii decizionali din zona administrației au cerut deschiderea acestei filiale la Tulcea, pentru ca tinerii cu posibilități reduse, care nu pot susține financiar cheltuielile din marile orașe universitare, să poată studia în orașul reședință de județ. Accesul la învățământul superior pentru absolvenții de liceu din județ trebuie mijlocit, iar pentru aceasta am făcut diligențele necesare pentru a se putea studia la Tulcea și mulțumim pe această cale atât ASE București cât și Colegiului Economic Delta Dunării.

Facultatea de Economie agroalimentară și a mediului se pliază perfect pe specificul economic al  județului nostru și consider că formarea de specialiști în acest domeniu va fi un plus și pentru angajatori. De cele mai multe ori, tinerii care studiază în marele centre universitare refuză să se întoarcă acasă iar în contextul în care îi formăm la Tulcea, putem beneficia și de aportul lor la creșterea economică a județului. Urez mult succes tuturor studenților în acest prim an universitar, multumirile mele se îndreaptă și spre conducerea ASE București, pentru că a înțeles că deschiderea unei facultăți la Tulcea este o nevoie stringentă și, de asemenea, mulțumesc tuturor celor implicați în această reușită“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

„Este un privilegiu pentru județul Tulcea să aibă din nou aici reprezentantarea uneia dintre cele mai reputate Universități din România și anume Academia de Studii Economice București. În urmă cu două decenii, în toamna anului 1999, tot printr-o colaborare cu Liceul Economic pe atunci, actualmente Colegiul Economic Delta Dunării, Academia de Studii Economice București, deschidea la Tulcea un centru de învățământ la distanță care a funcționat aproape zece ani și care a dat unor instituții publice din județul nostru funcționari foarte buni, de a căror profesionalism m-am edificat prin natura funcției ocupate din aprilie 2017. Și nu doar instituțiile publice tulcene au beneficiat și beneficiază de foștii absolvenți de ASE de la Tulcea, ci și mediul privat de la noi din județ, iar cu unii dintre aceștia am colaborat înainte de a ocupa această funcție. Pentru cei 48 de studenți admiși în anul universitar 2019 – 2020 am doar un cuvânt să le transmit: Felicitări! Academia de Studii Economice București, prin corpul profesoral ce va preda aici, este garantul calității actului educațional și garanția că veți performa profesional indiferent dacă veți alege sectorul public sau sectorul privat. Nu aș încheia fără să amintesc faptul că Tulcea are două sectoare ce ne definesc județul și care au legătură cu Academia de Studii Economice București: Agricultura și Mediul. Nu întâmplător avem din acest an avem studenți ai Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului. Însă Tulcea mai are un sector de activitate cu potențial fantastic, dar lipsit de specialiști: Turismul. Este, de ce nu, o provocare lansată, acum și aici, domnului Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice București de a avea în vedere de anul viitor și această oportunitate. Eu vă mulțumesc pentru invitație și sper să ne revedem și toamna viitoare la începutul unui alt nou an universitar !” a fost mesajul prefectului Lucian Furdui.

Din partea ASE București au fost prezenți la Tulcea, prof. dr. Nicolae Istudor, rectorul ASE București, prof. dr. Dan Boboc, decanul Facultății EAM, prof. dr Gabriel Popescu, director Departament EAM, precum și prodecanii Mirela Stoian, Raluca Lădaru și Roxana Pătârlăgeanu, precum și decanul EAM din perioada 1999-2008, prof dr Victor Manole.

Prezenţa ASE cu studii universitare de licenţă, în formă de învăţământ la distanţă, readuce Tulcea pe harta centrelor universitare din România, după 11 ani.

Începând cu 1999, timp de aproape un deceniu, ASE a avut la Tulcea un centru territorial de învăţământ la distanţă cu mai multe facultăţi, pe care a fost nevoită să-l închidă, din cauza numărului în scădere al candidaților.

 

De ce programul de Economie Agroalimentară şi a Mediului?

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din București, este cel care a insistat ca Tulcea să revină, după zece ani de absenţă, pe harta centrelor teritoriale de învățământ la distanță ale Academiei de Studii Economice.

„Un prim contact cu autorităţile administraţiei locale şi judeţene l-am avut în anul 2014, la sala Dobrogea a Consiliului Judeţean, când am anunțat că noi, cei de la Academia de Studii Economice din București, ne dorim foarte mult să reluăm activitatea de la Tulcea. Ne-am gândit iniţial la Turism şi Industria Ospitalităţii, însă după o analiză temeinică atât a nevoilor de pe plan local, cât şi a posibilităţilor noastre de a aduce aici profesori am considerat că cel mai bine este să începem cu formarea de studenţi ai Facultăţii de Economie Agroalimentară şi a Mediului”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din București.

 

IMPORTANT: La acest centru va funcționa programul de studii universitare de licență Economie Agroalimentară și a Mediului, cu o durată de 3 ani. Pentru prima serie au fost admiși 48 de studenți.

Cursurile se vor desfășura în zilele de vineri (după amiază) și sâmbăta (dimineața și după amiază).

 Disciplinele şi cadrele didactice

Sisteme tehnologice pentru culturile de câmp – prof. univ. dr. Bran Mariana 

Matematici aplicate în economie – prof. univ. dr. Iftimie Bogdan 

Sociologie rurală – conf. univ. dr. Vorovenci Ion

Microeconomie – lector univ. dr. Moraru Liviu

Sisteme tehnologice în zootehnie – lector univ.dr. Antohe Radu Gheorghe

Economia organizaţiilor agroalimentare şi de mediu – asist. univ, Zaharia Alină

Limba engleză şi comunicare în afaceri – lector.univ.,dr. Serbanoiu Gabriela (cadru asociat)

Articolul precedentNavrom Delta a trecut la programul de toamnă! De anul viitor mai multe curse
Articolul următorBiroul Electoral Tulcea este de azi în formulă completă!