American Shelf”, sau în româneşte spus „Rafturile americane”, reprezintă acele colecţii de cărţi ce oferă acces la cultura americană şi includ sute de volume, titluri de referinţă din literatura americană clasică şi contemporană.

Aceste spaţii, amenajate în biblioteci din ţară, sunt şi locuri de învăţare şi dialog despre valorile americane şi provocările globale ce contribuie la consolidarea Parteneriatului Strategic SUA-România. Totodată, ele sunt spaţii de împărtăşire a valorilor comune româno-americane prin programe interesante şi interactive cu lectori americani.

Din această după amiază şi municipiul Tulcea are un astfel de „Raft american” la Bibioteca Judeţeană „Panait Cerna” după recepţia celor 250 de titluri de carte, donaţie făcută de către Excelența Sa, domnul Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România.

„Vă mulțumim că ați fost deschiși pentru donația celor aproximativ 250 de titluri de istorie, cultură, limbă și literatură americană. În calitatea mea de ambasador, am trei priorități pentru activitatea mea în România. Una este acea de a lucra cu partenerul nostru strategic România pentru a promova securitatea întregii lumi. O a doua prioritate este promovarea democrației și a valorilor democratice. Câteva dintre cărțile pe care le-am donat se referă exact la experiența americană în privința democrației și în privința eforturilor de a promova democrația în întreaga lume. Cea de a treia prioritate a ambasadei noastre este promovarea prosperității, a României, a Statelor Unite, dar și legăturile comune, sporirea comerțului și a investițiilor. Dar prosperitatea se poate măsura și altfel, de exemplu în felul în care SUA și România se înțeleg. Pentru acest lucru, la ambasadă promovăm o serie de programe de schimburi culturale și căutăm fiecare nouă ocazie pentru a spori cunoștințele românilor despre Statele Unite și cunoștințele americanilor despre România. Una dintre modalitățile prin care am încercat să facem acest lucru a fost să construim o rețea de parteneriate cu bibliotecile județene din România“, a declarat ambasadorul SUA, Hans Klemm.

La eveniment au fost invitați și au participat vicepreședinții Consiliului județean, Dumitru Mergeani și Petre Badea, primarul Constantin Hogea și viceprimarul Petre Marinescu, precum și gazda evenimentului, Ligia Dima, managerul Bibliotecii Panait Cerna.

În România mai sunt astfel de „rafturi americane în alte zece oraşe, respectiv Arad, Botoşani, Braşov, Brăila, Drobeta Turnu-Severin, Galaţi, Miercurea Ciuc, Oradea, Sfântu Gheorghe şi Sibiu.

 

Articolul precedentȘofer rănit după ce a intrat în plin într-un microbuz, după care s-a răsturnat
Articolul următorAccident naval mortal pe Dunăre. O barcă a intrat într-o barjă