Vremurile când satele şi comunele din România, ba chiar şi oraşele mai mari sau mai mici se lăudau în presă cu fel şi fel de donaţii din partea unor unităţi administrative din ţările civilizate ale Europei au cam trecut. De vreo 20 şi ceva de ani chiar şi iată că a venit şi vremea noastră să fim …donatori pentru alţii. Este cazul comunei Niculiţel, una dintre cele mai mari comune din judeţul Tulcea care a aşteptat, spre deosebire de altele, prima înfrăţire până în 2015 când a ales satul Capaclia din Raionul Cantemir. Sat care nu e totuşi la prima înfrăţire…

„Suntem înfrățiți cu Ciugud, localitatea cu cea mai mare absorbție de fonduri europene, condusă de Ghiță Damian, președintele Asociației primarilor din Alba, cu satul Cumpăna de pe malul mării, condusă de Mariana Gâju, cea mai renumită femeie din România. În fiecare an, 25 de copii din Capaclia se odihnesc gratuit timp de o săptămână la mare. Acum ne-am înfrățit și cu Tulcea, care are o regiune din câteva case ce se numește Capaclia. Noi îi zicem Capaclia de dincolo”, declara anterior Alexei Busuioc.

Anul trecut, Primăria din Niculiţel a sprijinit financiar, prin hotărârea adoptată de consilierii locali, satul Capaclia cu 20.000 de lei pentru modernizarea Căminului Cultural din localitate. Sprijin financiar pentru acel obiectiv s-a mai primit şi de la celelalte localităţi cu care are semnate înfrăţiri satul de peste Prut şi nu doar din România ci şi din alte ţări ale Europei. E o cale aleasă de fostul consilier prezidenţial Alexei Busuioc. ajuns primar în micuţa localitate din raionul Cantemir.

După ce a primit cu mare bucurie donaţiile în bani pentru modernizarea Căminului Cultural, satul Capaclia a mai primit ieri un bun de mare preţ pentru localitate trimis pe platformă de la Niculiţel: un buldoexcavator.

„Mașina de mare capacitate cu valoarea de circa 11.000 de euro reprezintă un cadou din partea localității Niculițel din județul Tulcea, România”, scrie ziarul Naţional din Republica Moldova.

Informaţia a fost făcută publică de către primarul localităţii din Republica Moldova, Alexei Busuioc.

 

„Stimați capaclieni, datorită fraților noștri de peste Prut și anume Consiliului Local Niculițel, județul Tulcea, România, și personal dlui primar Florin Pascale, avem excavator! Mulțumim în numele întregului nostru sat pentru acest cadou extraordinar, care va servi în continuare pentru necesitățile satului nostru!”, este anunțul primarului de Capaclia, Alexei Busuioc.

Donaţia a ajuns la destinaţie abia ieri ne-a confirmat şi primarul comunei Niculiţel, Florin Pascale: „Nouă ne prisosea acel buldoexcavator care şi-a făcut ani de zile treaba şi aveam varianta de casare a lui sau de valorificare a sa chiar şi la fier vechi. Am propus consilierilor locali un proiect de hotărâre prin care să îl donăm fraţilor noştri de peste Prut care chiar aveau nevoie de el şi uite aşa, cu votul consilierilor locali, cărora le mulţumesc, a ajuns acest utilaj la Capaclia. Poate că am omis noi un aspect, cel al transportului, dar bine că am învăţat din asta ca pe viitor să nu mai repetăm greşeala”,a declarat primarul comunei Niculiţel, Florin Pascale.

 

Articolul precedentÎn vacanţa intersemestrială a scăzut numărul afecţiunilor respiratorii
Articolul următorSlujbă de pomenire pentru preotul Ionel Filimon de la Peceneaga!