În această după-amiază, la Constanța, în Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ Constanţa, a avut loc ședința solemnă comună a Consiliului Județean Tulcea și a Consiliului Județean Constanța, organizată în cadrul seriei de evenimente dedicate împlinirii a 140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria – Mamă și Centenarul Marii Uniri.

Cu acest prilej președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu au semnat un „Act de promisiune civică” prin care membrii administraţiilor din cele două judeţe vor depune, împreună, toate eforturile în vederea realizării proiectelor necesare pentru dezvoltarea Regiunii „Dobrogea”.

„În fața istoriei, cu conștiința datoriei față de locuitorii acestei provincii, membrii celor două instituții își vor acorda sprijin reciproc pentru realizarea următoarelor obiective: Drumul expres DX8 care va lega Constanța de Tulcea, Tulcea de Brăila, de podul de peste Dunăre și mai departe de viitoarea Autostradă Brăila – Galați – Buzău; Construirea Spitalului Regional Constanța – un nou spital de anvergură; Crearea brandului Dobrogea – marcă înregistrată, sub cupola căreia se vor realiza produse, servicii, evenimente și orice alte obiective tipic dobrogene; Construirea Podului suspendat peste Dunăre, în zona Jijila (Tulcea) – Brăila, un proiect strategic de importanță majoră nu numai pentru județele Tulcea și Constanța, ci pentru întreaga țară, care va asigura conexiunea viitorului drum expres Constanța – Tulcea – Brăila, peste fluviu, spre Moldova; Modernizarea Aeroportului Delta Dunării Tulcea, singura poartă aeriană cu acces direct spre Rezervația Biosferei; Modernizarea Portului Tulcea, singura poartă de acces spre localitățile izolate din Delta Dunării“, se arată în documentul amintit.

„Prin acest Act de promisiune civică ne asumăm să netezim, pentru cei care vin după noi, drumul către o Românie modernă și unită”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu. La rândul său, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, și-a exprimat convingerea legată de faptul că cele două județe se vor ajuta reciproc, indiferent de condiții.

„Ne-am adunat, laolaltă, tulceni și constănțeni, pentru a ne sărbători trecutul și prezentul și pentru a ne pecetlui un viitor împreună. Istoria ne-a vrut împreună, uniți în cuget, simțiri și, mai ales, în diversitate etnică. În urmă cu 140 de ani, Carol I adresa ostaşilor Proclamaţia către dobrogeni, prin care încuraja toleranţa şi prietenia dintre etnii. Acum, în plină modernitate, îmi exprim convingerea că întrunim toate atributele pentru a face cinste înaintașilor noștri și pentru a le duce mai departe, cu aceeaşi demnitate, misiunea și idealurile de prosperitate, unitate şi comuniune etnică.

Cu respect mă înclin, astfel, în faţa trecutului adesea neprietenos, dar care ne-a ținut totuși împreună, privind, în acelaşi timp, cu încredere într-un viitor cât mai optimist și vă urez dumneavoastră, tuturor aici de  față, „La munți ani, dragi constănțeni! La mulți ani, dragi tulceni, La mulți ani, frați dobrogeni!”, a declarat cu acest prilej președintele Horia Teodorescu.

Prezent la eveniment ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui, a transmis audienţei: „Anul acesta sărbătorim, într-un mod fericit, atât Centenarul Marii Uniri cât și împlinirea a 140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria Mamă! Suntem într-un an cu dublă semnificație și de aceea este important pentru noi ca și Ziua Dobrogei, la fel ca și Ziua Națională a României, să o cinstim cu aceeași importanță. Administrațiile din cele două județe ale vechii regiuni Dobrogea, Tulcea și Constanța, s-au reunit azi în ședință festivă comună pentru a semna documentul simbolic „Act de promisiune civică”. Sper ca după semnarea acestui document, fie el și simbolic, promisiunea civică asumată azi de reprezentanții administrațiilor publice din cele două județe să fie păstrată și de cei care le vor urma.”

La ședința comună au participat și vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea, secretarul general al județului, Marius Cristi Mihai, membrii consiliilor județene, parlamentarii celor două județe, dar și primari din toate localitățile Dobrogei.

Articolul precedentIncendiu x 2. Depozitul unei fabrici de textile şi o casă ard la Greci
Articolul următorPentru copii, dar şi adulţi: Cursuri gratuite de limba chineză la Liceul Ion Mincu din Tulcea!