În perioada următoare, Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” organizează câteva acțiuni culturale legate de sărbătorirea zilei de 14 Noiembrie 1878, în contextul Anului Centenar.

Astfel, sâmbătă, 15 decembrie 2018, în colaborare cu Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea și Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean Tulcea, sub genericul CENTENARUL ȘI ARMONIA MULTICULTURALITĂȚII, în sala de spectacole a Teatrului „Jean Bart”, cu începere de la orele 17.45, va avea loc prezentarea filmului „LA CAZINO, ÎN VREME DE RĂZBOI”, în regia lui Toma Enache.

Film este un documentar durând 37 minute, fiind rezultatul unui proiect realizat de ETNOCULT, cu finanțarea  Ministerului Culturii și Identității Naționale.

La realizarea sa, alături de regizorul Toma Enache, și-au dat concursul Elena Georgeta Enache, scenarist, Sondra Sandu, coscenarist și Robert Ionicioiu, director imagine. Documentarul este inspirat din viaţa etniilor din Dobrogea în perioada primului Război Mondial și evocă eroismul acestora în luptele duse pe acest pământ. De asemenea, Cazinoul din Constanța este personaj principal al documentarului, exprimând metaforic dăinuirea.

După proiecția filmului se va desfășura festivitatea  înmânării de diplome („Diploma Centenar”) reprezentanților etniilor tulcene.

Luni, 17 decembrie 2018, cu începere de la orele 13.00, în sala de conferințe a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, va avea loc lansarea volumului antologic „140 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA/ Studii istorice”, precum și înmânarea Diplomelor Centenar elevilor constănțeni care s-au distins în studiul istoriei naționale, precum și profesorilor acestora. În continuarea acestei festivități se va desfășura un scurt program artistic susținut de artiștii Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”. La acest moment festiv sunt invitați să participe președinții consiliilor județene Tulcea și Constanța, precum și primarii municipiilor reședință de județ Tulcea și Constanța.

Marți, 18 decembrie 2018, cu începere de la ora 17.30, se va desfășura la Muzeul de Artă Casa Avramide din Tulcea deschiderea expoziției de document și carte veche intitulată INTEGRAREA ÎN ROMÂNIA MARE, urmată de festivitatea înmânării Diplomelor Centenar elevilor tulceni distinși în studiul istoriei naționale, precum și profesorilor acestora. De asemenea, după această festivitate se va desfășura spectacolul-lecție DE LA PRECREȘTINISM LA CREȘTINISM PRIN COLINDĂ  susținut de soliștii „Baladelor Deltei” și Corul  CARPE IN DIEM, al Seminarului Liceal Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea..

Articolul precedentPentru Tulcea, Nicolae Grigore (Adi) este Voluntarul anului 2018!
Articolul următorPatronatul IMM Tulcea solicită consilierilor locali modificarea taxelor şi impozitelor locale!