Vânătoarea de extracţie a mistreţilor şi şacalilor din Delta Dunării, decisă încă de la sfârşitul lunii august, va începe la sfârşitul acestei luni, cel mai probabil săptămâna viitoare. Zilele trecute, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a emis autorizaţia de mediu pentru Direcţia Silvică şi astfel angajaţii acestei direcţii vor avea posibilitatea de a vâna, prin dibuire şi pândă, atât mistreţii, câţi au mai rămas, cât şi şacalii din deltă.

„Au fost unele interpretări ale legislaţiei care au întârziat emiterea acestei autorizaţii de mediu şi totul a pornit de la întrebarea ce suntem noi, în sensul Legii vânătorii: administratori de fond de vânătoare sau administratori de resursă avifaunistică. Cum fondurile de vânătoare au fost desfiinţate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării de când a fost interzisă vânătoarea, nici nu avem cum să fim administratori sau gestionari de fond de vânătoare. După mai multe interpretări ale legislaţiei în vigoare concluzia a fost aceea că noi suntem cei care trebuie să emitem autorizaţia de mediu şi nu ministerul de resort cum iniţial am crezut, aşa că săptămâna aceasta am eliberat această autorizaţie şi am transmis-o celor de la Direcţia Silvică”, a delcarat Guvernatorul ARBDD, Mălin Muşetescu.

Direcţia Silvică Tulcea, ca prestator al serviciului de extracţie al speciilor porc mistreţ şi şacal din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, va acţiona de săptămâna viitoare în trei ocoale silvice, asta pentru că nu sunt, cum spuneam mai sus, fonduri de vânătoare în Delta Dunării, legal determinate. Este vorba de ocoalele silvice din Tulcea, Rusca şi Babadag.

„Pe cele trei ocoale silvice, Tulcea, Rusca şi Babadag, pe care se aflau pe vremuri cele şase fonduri de vânătoare din Delta Dunării vom acţiona pentru extracţia speciilor de mistreţ şi şacal, deşi cred că mistreţi nu vom mai găsi prea mulţi. Este o perioadă foarte bună acum de vânătoare la mistreţ, chiar dacă nu se face ca pe terasă cu gonaci şi linie de vânătoare, ci prin pândă, ceea ce înseamnă să aşteptăm la punct fix să treacă un mistreţ, sau dibuire, adică vânătorul parcurge un traseu şi dacă observă un mistreţ, bine, dacă nu, asta e. Aşa cum se spune şi în literatura de specialitate, şansa e de partea vânatului mai degrabă decât de partea vânătorului. La şacal, probabil că şansele vor fi de partea vânătorilor, să sperăm”, a declarat Costel Petcu, director adjunct al Direcţiei Silvice Tulcea.

Potrivit ultimei estimări pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării erau în luna mai a acestui an erau 1200 de mistreţi şi de două ori mai mulţi şacali.

Articolul precedentMunca nedeclarată o problemă de Dialog social
Articolul următorDelegaţie a Consiliului Judeţean Tulcea, prezentă la Reuniunea de toamnă a Biroului ARE