Tulcea este judeţul din România în care, în urmă cu 20 de ani, la data de 4 iunie 1999, lua fiinţă Asociaţia Directorilor Economici din Consiliile Judeţene, o organizaţie apolitică şi profesională a şefilor din direcţiile economice judeţene. Asociaţia, care azi are o nouă denumire, respectiv Asociaţia Directorilor Economici şi Contabililor din Judeţele României, lua fiinţă datorită sau din cauza unei legi: Legea 189/1998 a finanţelor publice locale. Tocmai pentru că au vrut să afle dacă e de bine sau e de rău, la Tulcea, la iniţiativa directorului economic de atunci al Consiliului Judeţean, Sirma Caraman, a avut loc o consfătuire a directorilor economici din Consiliile Judeţene din toată ţara. Au răspuns prezent invitaţiei făcute atunci de actualul secretar de stat Sirma Caraman nu mai puţin de 38 de directori economici din totalul celor 41, o dovadă că tema propusă era foarte serioasă şi importantă. Tocmai pentru ca schimbul de experienţă din acele zile de început de iunie 1999 să nu rămână doar un simplu episod, la iniţiativa majorităţii celor prezenţi la Tulcea s-a luat decizia de a se înfiinţa o asociaţie profesională a specialiştilor din acest sector. Şi uite aşa apărea Asociaţia Directorilor Economici din Consiliile Judeţene al cărei preşedinte a fost vreme de 15 ani Sirma Caraman, directorul economic din Consiliul Judeţean Tulcea.

Nu mai puţin de 48 de întâlniri semestriale în istoria ADECJR

Vreme de 20 de ani, Asociaţia Directorilor Economici din Consiliile Judeţene, devenită ulterior Asociaţia Directorilor Economici şi Contabililor din Judeţele României şi-a convocat membri la şedinţe semestriale în care nu doar erau prelucrate noutăţile legislative ci erau propuse iniţiative legislative noi.

În 20 de ani de istorie a asociaţiei s-au elaborat sute de intervenţii legislative, unele dintre ele, respectiv 100, fiind iniţiative legislative care au avut sau nu succes în a deveni legi, aşa cum este prezentat în bilanţul activităţii la 20 de ani.

„Ca asociaţie profesională apolitică, ADECJR s-a constituit în anul 1999 din directorii economici ai Consiliilor Judeţene, însă în timp am vrut şi am reuşit să aducem în rândurile noastre şi contabilii din judeţele ţării. Avem deja filiale în cinci judeţe, e adevărat, fără personalitate juridică, dar vom analiza propunerea făcută azi de a înfiinţa filiale în toate judeţele ţării la care să adere reprezentanţii din toate unităţile administrativ teritoriale.”, a declarat preşedintele ADECJR, Nicoleta Anton.

Se lucrează la Codul Finanţelor Locale 

În calitate de preşedinte fondator al Asociaţiei Directorilor Economici din Consiliile Judeţene, Sirma Caraman, actualmente secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a ţinut să rememoreze în acest cadru festiv de la Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean Tulcea, cum s-a născut această asociaţie.

„Apariţia Legii 189 a finanţelor publice locale a fost o noutate pentru noi şi pentru că erau unele aspecte atunci neclare am discutat cu colegii din ţară să avem o consfătuire, la propunerea mea, la Tulcea. Am profitat de sprijinul domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea de atunci, domnul Florin Hriţcu, prezent acum în sală, şi am organizat această consfătuire în urma căreia s-a născut această asociaţie, inspirată, recunosc, din Asociaţia Comunelor din România înfiinţată un an mai devreme.”, a declarat Sirma Caraman.

Ca reprezentant al sectorului guvernamental după 15 ani la conducerea asociaţiei, Sirma Caraman a vorbit celor prezenţi şi despre iniţiativele Guvernului actual şi mai ales despre o iniţiativă foarte importantă: „Am început să lucrăm la un Cod a Finanţelor Publice Locale ce înglobează cinci legi. Problema cea mai importantă a acestui Cod care va reglementa veniturile, cheltuielile şi categoriile de cheltuieli va fi echilibrarea bugetelor locale. Ministerul nostru cu cel al Finanţelor Publice a făcut multe simulări şi în orice variantă unii sunt avantajaţi iar alţii nu. Adică vor fi şi mulţumiţi şi nemulţumiţi. De aceea pentru a găsi o soliţie de mijloc va trebui să lăsăm un coeficiant de corecţie la această formulă astfel încât să reducem acele discrepanţe”, a declarat Sirma Caraman.

Săptămâna viitoare avem Codul Administrativ

Invitat la şedinţa festivă de azi a fost şi Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, iniţiator al proiectului de Cod Administrativ în urmă cu 15 ani. Un Cod administrativ ce ar putea apărea, mai devreme ca cel al Finanţelor Publice Locale şi anume … săptămâna viitoare.

„Pentru cei care nu ştiu acest lucru am să spun că proiectul de Cod al Finanţelor Publice Locale este o iniţiativă a Asociaţiei Comunelor din România din 2003. De asemenea, Codul Administrativ, despre care se tot vorbeşte, este, la fel, o iniţiativă a Asociaţiei Comunelor din România din 2004. Dacă pentru un Cod al Finanţelor Publice Locale va trebui să mai aşteptăm, vă spun în premieră la Tulcea că săptămâna viitoare vom avea Codul Administrativ. Acesta va avea însuma legislaţia din domeniu, adică vreo 17 legi, va fi un cod administrativ foarte gros să spunem, asta este, dar el va aduce o serie de lucruri benefice. Pentru mine, dacă vreţi, unul dintre lucrurile importante aduse de acest cod va fi monitorul oficial local. Nici nu ştiţi cât de important este acesta nu doar pentru transparenţa activităţii administraţiei locale ci mai ales pentru schimbul de experienţă”, a declarat Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

La şedinţa festivă din Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean Tulcea au mai participat vicepreşedintele CJ Tulcea, Dumitru Mergeani, administratorul public al judeţului Tulcea, Vasile Strat, iar în calitate de invitaţi – printre alţii – directorul MDRAP, Daniel Marinescu, preşedintele ANFP, Felix Cozma şi directorul ANAP, Jenica Ioan.

Articolul precedentPoliția rutieră a „rupt” ruta Tulcea – Agighiol. 46 de vitezomani au fost amendați și opt au predat permisele, în doar două ore!!!
Articolul următorFinală mică pentru ACSM Delta Tulcea la prima ediţie a Cupei Farul