Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată azi de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva printr-un eveniment dedicat ariilor naturale protejate, organizat la Centrul de Vizitare al Parcului Național Munții Măcinului din comuna Greci.

La cea de-a XVI-a ediție a Zilei Europene a Parcurilor au participat directorul general al Romsilva – Gheorghe Mihăilescu, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Adi Croitoru, prefectul județului Tulcea – Lucian Furdui, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea – Dumitru Mergeani, președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române -Vasile Cristea, alţi reprezentanți ai autorităților locale, directori ai parcurilor naționale și naturale, colegi ai gazdei Viorel Roşca, directorul Parcului Național Munții Măcinului, precum și numeroși specialiști în arii naturale protejate.

Ziua Europeană a Parcurilor are ca temă în acest an ”Comorile noastre naturale”, pentru a sublinia importanța conservării biodiversității și a protejării patrimoniului natural.

Evenimentul a inclus o sesiune de comunicări științifice susținute de specialiști în arii naturale protejate, dar și o expoziție a parcurilor naționale și naturale cu produse tradiționale ale comunităților locale din zona ariilor naturale protejate administrate.

Marcată în fiecare an pe 24 mai, Ziua Europeană a Parcurilor a fost instituită în 1999 la inițiativa Federației Europene a Parcurilor ”EUROPARC”, la nouă decenii de la înființarea primului parc național din Europa, în Suedia, la 24 mai 1909.

România are o tradiție bogată în protejarea patrimoniului natural și administrarea parcurilor, în 1935 fiind înființat Parcul Național Retezat.

În prezent, în România sunt 29 de parcuri naționale și naturale.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este cel mai mare administrator de arii naturale protejate din România. Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață cumulată de peste 850 de mii de hectare.

Articolul precedentOfiţerul din Penitenciarul Tulcea acuzat de luare de mită a fost trimis în judecată
Articolul următorS-au rupt norii la Niculiţel şi Isaccea. Grindina şi ploaia au făcut prăpăd! (galerie foto)