Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunţat ieri, printr-un comunicat de presă, că în baza atribuţiilor şi prevederilor legale în vigoare a stabilit prin Decizie a Guvernatorului ARBDD, ca cererile de vizare a permiselor în anul 2019 în scopul desfășurării activității de pescuit comercial în perimetrul RBDD, eliberarea autorizațiilor de pescuit comercial şi a autorizațiilor de captură/achiziție/comercializare pentru solicitanţii care dețin acte de reglementare valabile pe anul 2018 se va face condiţionat.

Astfel, pescarii comerciali trebuie să îndeplinească, pe lângă celelalte condiții legale, şi condiţiile de realizare a capturilor, respectiv să facă dovada realizării unei capturi de peşte în anul 2018 care să reprezinte minim 75% din cota alocată care să rezulte din declarațiile de descărcare a capturilor ce vor fi depuse la ARBDD.

În cazul nerealizării cotei din diverse motive, să facă dovada notificării ARBDD asupra acestui fapt și a depunerii permisului de pescuit în original în custodia ARBDD. Fiecare situație va fi prezentată în cadrul Comisiei Interne de Analiză a ARBDD.

Să solicite de la punctul de debarcare/centrul de primă vânzare înregistrarea capturilor de peşte și eliberarea documentelor prevăzute de lege. Potrivit legislaţiei în vigoare, pescarul trebuie să-şi ţină zilnic evidenţa capturilor realizate pe care le va transmite lunar la ARBDD până la 10 ale lunii următoare, însoţite de declaraţiile de descărcare conform prevederilor Ord.126/807/2017 cu modificările și completările ulterioare. Transmiterea centralizată a capturilor realizate în anul 2018 se va face până la data de 19 ianuarie 2019 iar neîndeplinirea acestei condiţii atrage după sine suspendarea/pierderea dreptului de pescuit comercial în anul 2019.

Pe lângă această decizie, luată în baza legislației specifice activităţii de pescuit comercial în perimetrul RBDD, Guvernatorul ARBDD Mălin Muşetescu a mai semnalat o situaţie ce se vrea corectată din acest an.

„Nu este primul an când o parte dintre pescarii comerciali, o minoritate pentru că sunt câteva zeci doar din circa o mie, nu îşi realizează cota de 4 tone. Iar motivele pot fi diverse, de la boală, nu ai ce face, se mai întâmplă şi pescarului să mai se îmbolnăvească, până la alte motive din cele mai diverse până la cel că jumatate de ani a avut un contract de muncă mai bun în străinătate. Pe de altă parte sunt şi o parte din pescari care vin cu capturi declarate de 25-30 de tone şi aici îmi este greu să cred că e posibil aşa ceva. Şi spun asta pentru că am tot mai multe semnale că aceste cantităţi provin, repet, sunt doar semnale pe care le primesc, de la alţi pescari să le spunem, ca să nu le zic braconieri, de la care se preia peştele la preţ redus şi se predă la cherhana la preţul corect”, a declarat Mălin Muşetescu, Guvernatorul ARBDD.

Tocmai pentru ca aceste „anomalii” cu repere minime de câteva sute de kilograme capturate în anul precedent şi respectiv cu 25-30 de tone de peşte raportate la cherhanale, Guvernatorul ARBDD propune pentru anul 2019 o „abatere” de cel mult 25% din limita inferioară şi respectiv un plus de cel mult 25% la cota maximă de 7 tone pentru fiecare pescar.

„Una din variantele luate în calcul este ca acest procent de 25% să se aplice atât la cota minimă de 4 tone cât şi la cea maximă de 7 tone. Altfel spus nu mai puţin de 3 tone şi în niciun caz capturi raportate de 25-30 de tone”, a mai declarat Mălin Muşetescu.

Articolul precedentUn număr de 49 de medici pensionari îşi continuă activitatea şi în 2019!
Articolul următorAzi la ora 10.00 sună alarmele