În perioada 02-08 septembrie a.c., la nivelul județului Tulcea, polițiștii rutieri au desfășurat o acțiune pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, în cadrul căreia au fost folosite echipamentele video de supraveghere a traficului rutier și de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor instalate pe autospeciale și cinemometrul portabil model TruCam.
În urma activităților desfășurate de polițiștii rutieri, au fost aplicate 643 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 263.000 de lei, dintre care, cele mai multe, 320, pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 31 pentru abateri ale bicicliștilor, 14 pentru abateri ale pietonilor.
De asemenea, au fost reținute 42 de permise de conducere, dintre care 25 pentru încălcarea regimului legal de viteză, 10 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și au fost retrase 13 certificate de înmatriculare.
Totodată, au fost constatate 10 infracțiuni la regimul rutier.
Având în vedere creșterea constantă a valorilor de trafic, polițiștii tulceni desfășoară periodic acțiuni pentru reducerea riscului rutier și a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și vor folosi la capacitate maximă echipamentele de determinare a vitezei atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.
Dacă porniți la drum, pentru a ajunge în siguranță la destinație, polițiștii tulceni vă recomandă:
Interesați-vă înainte să porniți la drum cu privire la traseul pe care urmează să-l parcurgeți.
Circulați cu viteză adaptată condițiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi țineți cont de politețea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranță, în mers, măriți distanța dintre vehicule.
Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.
Respectați regimul legal de viteză! Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.
Vă reamintim că, în țara noastră, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană având o imbibaţie alcoolică în sânge de peste 0,8 g/l este considerată infracţiune. Sub această valoare, fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.