Azi la prânz, la Braşov, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia subiectul central a fost acela al secţiilor de arşi din spitalele din ţară şi cu accent pe situaţia pacientei din comuna Sfântu Gheorghe internată la Spitalul Clinic Constanţa, după ce a suferit arsuri pe 50% din corp, duminică seara.

Extras din declaraţiile ministrului Sorina Pindea de la Braşov.

„Starea este gravă, dar stabilă. Este în spitalul din Constanţa iar pe drum am discutat cu conducerea Casei de Sănătate din Tulcea pentru a merge pe Formularul 112. Acum o oră formularul a fost trimis către Constanţa, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a preluat cazul pentru efectuarea transportului.  Cred că sunt aproape finalizate procedurile de transport.” – a declarat ministrul Sorina Pintea.

Întrebată de ce a durat aşa de mult toată această procedură, dat fiind faptul că pacienta a fost internată la Tulcea încă de duminică noaptea, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Nu pot să vă spun. Îmi fac şi eu propria anchetă. În momentul în care am aflat în această dimineaţă (marţi – n.n.) am preluat problema, nu am mai stat să mă gândesc ce s-a întâmplat. Am aflat de la cei de acolo că a stat la Tulcea câteva ore, 12 ore, apoi a fost acceptată în Timişoara, acolo nu ştiu ce s-a întâmplat, dar voi afla. A fost adusă în Constanţa, în spital de rang superior şi acceptată. (…) În momentul în care nu avem posibilitatea să tratăm în ţară, am şi spus-o doar, că nu avem locuri fizice, în acel moment pleacă în străinătate. Lucrurile sunt foarte clare. Nu ar fi trebuit să se piardă atât de mult timp. E o fată foarte tânără. (…) Pentru mine important a fost să primim acceptul clinicii din Bruxelles cu care avem o relaţie şi să efectuăm cât mai repede procedurile de transport.”

La întrebarea „Cine va fi tras la răspundere pentru cazul pacientei din Tulcea?”, ministrul Sorina Pintea a răspuns: „Întâi să vedem cine e cu adevărat vinovat. V-am spus că nu am avut timpul fizic să investighez ce s-a întâmplat şi nici nu aş vrea să emit păreri. În momentul acestei dimineţi lucrurile au fost clare. E o persoană mare arsă care trebuie tratată. Unde? Pentru că în România nu avem cum pentru că nu avem locuri deci mergem în etapa următoare, deci asta am făcut.” La întrebarea: „Dacă ştiaţi de duminică ati fi început aceste demersuri de atunci?”, ministrul Sănătăţii a răspuns: Cred că aţi ajuns să mă cunoaşteţi destul de bine. Da! Ieri nu am ştiut despre acest caz şi teoretic ministrul Sănătăţii nu are de ce să cunoască cazurile critice pentru că sunt multe cazuri critice în România. Ar trebui să meargă lucrurile de la sine. (…) În comisiile din minister am avut discuţii concretizate în proceduri cu privire la ce înseamnă mare ars şi ce se face. Şi cine decide finalul. Când a fost vorba despre pacientul din Orşova, fiind noapte, s-a plecat fără acceptul meu. A doua zi dimineaţă am semnat actele. Au mai fost pacienţi care au plecat la fel. Aici nu ştiu de ce s-au blocat lucrurile. Se pare că unii încă nu cunosc procedurile. Cei din Tulcea au anunţat COSU (Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă). În primul rând cei din Tulcea trebuiau să sune ei la centrele de arşi. Probabil că li s-a spus că nu este loc. În momentul în care se află că nu este loc se sună la COSU. COSU la rândul lui vizualizează sistemul şi vede unde sunt locuri libere. Eu am înţeles că li s-a zis că e un loc liber la Timişoara. În acel moment s-a luat decizia trimiterii elicopterului, mergem la Timişoara. Ei, de acolo nu mai ştiu ce s-a întâmplat. A fost adusă în Constanţa care la fel ţinea legătura cu COSU şi cei de la COSU m-au anunţat că este această problemă. Dar… eu l-am anunţat pe doctorul Alexandru Călin, doctorul Arafat fiind plecat din ţară şi s-a scurtcircuitat undeva şi nu ştiu unde. Dar o să vedem”.

Elicopterul, care urma să decoleze de pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu din Constanţa la ora 15.00 cu destinaţia Bucureşti şi de acolo cu avionul spre Bruxelles, avea nevoie de Formularul 112 pentru transferul de specialitate în străinătate. Acesta a fost obţinut de la Casa de Sănătate Tulcea în jurul orei 12.00, după cum ne-a confirmat directorul CAS Tulcea, Eugenia Vasile.

„Pacienta va fi transferată la Spitalul Militar din Bruxelles – Belgia, potrivit informaţiilor pe care le am de la dr. Alexandru Călin, adjunctul domnului secretar de stat Raed Arafat” ne-a declarat directorul CAS Tulcea, Eugenia Vasile.

Persoana internată la Constanţa până azi la prânz şi transferată în Belgia abiaa în această după-amiază a suferit arsuri grave în noaptea de duminică spre luni, în timp ce se afla pe pontonul din comuna Sfântu Gheorghe, care a luat foc. Imediat după accident, ea a fost transportată cu barca la Murighiol, iar apoi la Spitalul Judeţean din Tulcea.
În cursul zilei de luni s-a încercat transferul ei la Timişoara, însă elicopterul a fost, în cele din urmă, întors din drum, iar pacienta a fost internată în cele din urmă la Spitalul Judeţean din Constanţa.

Articolul precedentSalbă de premii şi menţiuni pentru elevii tulceni la Concursul interjudeţean „Laurenţiu Panaitopol”
Articolul următorTânăra arsă este transportată în Belgia cu un avion militar, după intervenția Ministrului Sănătății