La sfârşitul săptămânii trecute, Colegiul Dobrogean “Spiru Haret” a fost gazda celei de-a XI-a ediţii a Concursului Interjudeţean de Matematică “Laurenţiu Panaitopol”, o „miniolimpiadă” de matematică, dacă nu chiar mai mult…
“Matematica începe, ca şi Nilul, în modestie şi se termină în magnific”, spunea Calvin Colton, iar ceea ce se întamplă, de 11 ani, iată, la Tulcea, vine să dovedească din plin acest lucru.

Şi anul acesta, circa 100 de elevi din Constanţa, Brăila, Galaţi, Tecuci, Slobozia, Bucureşti şi, bineînţeles, Tulcea, au venit, cu toată modestia lor, să se confrunte cu problemele special concepute pentru ei de câţiva dintre titanii matematicii contemporane româneşti, precum iluştrii profesori Radu Gologan (foto, alături de premianţi), preşedintele Societăţii Române de Ştiinţe Matematice, Cătălin Gherghe, vicepreşedintele SSMR, Mihai Bălună, profesor la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti şi unul dintre coordonatorii loturilor naţionale de matematică ale ţării noastre şi alţii asemenea. Pe lângă cei menţionaţi anterior, din comisia central a concursului a făcut parte şi dna Ana Naghi, Inspector de Matematică în MEN. Probleme apreciate unanim ca fiind pe cât de dificile, pe atât de frumoase, concursul de la Tulcea fiind, de altfel, recunoscut pentru frumuseţea subiectelor propuse.

„Ei bine, au fost copii care, la asemenea subiecte, au reuşit să obţină punctajul maxim, obţinând o nouă şi extrem de necesară certificare a valorii lor. Pentru că rolul unui astfel de concurs este tocmai acesta: să încerce să îi aducă laolată pe cei mai buni şi pe cei care aspiră să devină cei mai buni, să le dea posibilitatea să se confrunte cu subiecte originale, frumoase şi dificile deopotrivă, concepute special pentru ei, şi să le valideze, astfel, valoarea, stimulându-i să ducă mai departe tradiţia performanţelor deosebite ale elevilor români în domeniul matematicii.”, au spus organizatorii.

„Trebuie spus că această ediţie, asemeni şi ediţiilor anterioare, nu s-ar fi putut desfăşura fară implicarea financiară a Consiliului Judeţean Tulcea, care a asigurat fondul de premiere, dar şi cheltuielile de cazare şi masă ale participanţilor, la acestea contribuind şi Asociaţia de Părinţi a Colegiului Dobrogean “Spiru Haret”, preşedinte Marian Tudor. Ca în fiecare an, cuantumul premiilor a fost suplimentat, din fonduri proprii, de doamna profesor Maria Panaitopol, soţia marelui matematician al cărui nume îl poartă concursul nostru, domnia sa oferind laureaţilor câte o frumoasă plachetă, dar şi o copie după primul număr al Revistei Gazeta Matematică”, a declarat profesorul Florin Anastasiu, directorul Colegiului Dobrogean Spiru C. Haret.

În ceea ce priveşte rezultatele elevilor tulceni, acestea sunt lăudabile. La această ediţie s-au obţinut două locuri I  prin Barbu Ioana, clasa a VI-a şi Barbu Maria, clasa a XII-a, surori şi eleve ale Colegiului Dobrogean Spiru C. Haret, in loc III prin Grosu Damian, clasa a VI-a, elev al Colegiului Dobrogean Spiru C. Haret şi cinci  menţiuni prin Popescu Luca-Daniel, clasa a VII-a, Şc. Gen.”I.L. Caragiale”, Boiangiu Ana, clasa a VI-a, Şc. Gen. “Al. Ciucurencu”, Manolache Vlăduţ, clasa a VIII-a, Şc. Turcoaia, Grădinaru Adela, clasa a VIII-a, Lic. “Grigore Moisil” şi Razem Ioan, clasa a X-a, elev al Colegiului Dobrogean Spiru C. Haret.

Articolul precedentTânăra arsă din deltă a fost plimbată prin toată țara și refuzată de spitalele de arși! Familia a decis să o mute la un spital din Olanda
Articolul următorSorina Pintea: „În primul rând cei din Tulcea trebuiau să sune ei la centrele de arşi.”