Ca de fiecare dată, foarte mulți credincioși tulceni, de la diferite parohii, au participat şi în anul 2019 la slujba Învierii oficiată de către P.S. Părinte Episcop Visarion pe esplanada din fața Catedralei Episcopale ,,Sf. Nicolae” din Tulcea.

Un moment speciat l-a constituit oferirea Luminii Sfinte de care credincioşii s-au bucurat și s-au încărcat duhovnicește. Prezența semnului vizibil al Pogorârii Mântuitorului la iad, Sfânta Lumină de la Ierusalim, a fost adusă de la Patriarhia Română de către o delegaţie a Episcopiei Tulcii.

Preasfințitul Părinte Visarion alături de preoți și diaconi din eparhie a întâmpinat Sfânta Lumină, după care a oferit-o preoţilor, cu o oră și jumătate înainte de miezul nopții. La rândul lor, aceștia au dus-o mai departe la bisericile parohiale spre a fi dăruită credincioşilor.

La miezul nopţii, Preasfinţitul Părinte Visarion, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi slujitori la Catedrala Episcopală a împărţit credincioșilor Lumina lui Hristos, pentru ca aceştia să o poarte în timpul slujbei, iar apoi, după ce o vor duce acasă, să le amintească întotdeauna că Hristos este lumina lumii, iar ei, sunt fii ai Luminii.

După momentul oferirii luminii, s-a continuat oficierea slujbei Învierii în faţa Catedralei Episcopale, pe un podium special amenajat, unde s-a dat citire şi Pastoralei de Sfintele Paşti ,,Cruce și Înviere.”

La finalul slujbei, potrivit tradiției, mâncărurile de dulce pregătite de Sfintele Paşti au fost aduse la biserică pentru a fi binecuvântate şi sfinţite, iar apoi consumate de către toţi membri familiei la masa tradiţională de sărbătoare.

Slujba vecerniei (a doua Înviere) cu citirea Sfintei Evanghelii în 12 limbi a fost oficiată la Catedrala Episcopală Sf. Nicolae începând cu ora 14,00, după care la Centrul Eparhial Preasfinţitul Părinte Visarion a oferit o recepţie pascală la care au luat parte preoţi din municipiu şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

 

Articolul precedentTulcea a obţinut două medalii de bronz la Olimpiada Națională de Matematică
Articolul următorPaștele la unii români: Bețivi și bătăuși cărați de ambulanțe…la spital