În școlile din România, Ziua Mondială a Educației a fost marcată în nenumărate feluri. În Școala Gimnazială Jurilovca, între activitățile derulate de cadrele didactice, s-a evidențiat, în mod fericit, inaugurarea unui club al „Tinerilor Activi pentru protejarea Dunării și a Sturionilor de Dunăre”, o inițiativă care are ca temă principală cunoașterea și protejarea habitatelor din regiunea de sud a Deltei Dunării, în contextul mai amplu al unei campanii de conștientizare privind protejarea sturionilor.

TADS Jurilovca este parte a proiectului „LIFE for Danube Sturgeons” derulat de WWF – una dintre cele mai importante organizații internaționale ce implementează proiecte pentru conservarea naturii în peste 100 de țări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii să trăiască în armonie cu natura, punând un accent deosebit pe educația copiilor în școli.

La prima întâlnire a elevilor din Jurilovca  în cadrul acestui grup de inițiativă au participat și Jutta Jahrl – manager proiect „LIFE for Danube Sturgeons”, Natalia Gozak – coordonator național al proiectului în Ucraina și Felix Bergmann – reprezentant NEEMO, organism de monitorizare al proiectelor LIFE, afiliat Comisiei Europene. Alături de aceștia au fost prezenți  și membrii echipei WWF România, ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării precum și ai administrației locale.

Ne bucurăm să putem avea un asemenea club în școala noastră. Este o oportunitate foarte frumoasă pentru copii, care va crea un spațiu de învățare prin experiență, creativitate, dialog și multe expediții în natură. Foarte important, TADS le va oferi copiilor șansa să schimbe ceva în mod real în comunitatea locală, deoarece, în a doua jumătate a anului, vom lucra împreună pentru a creiona și a implementa un proiect de mediu care să rezolve cel puțin o nevoie identificată de echipa școlii în regiunea noastră. În felul acesta tinerii se vor putea convinge cât de mare este puterea acțiunii, a comunității și a exemplului pozitiv”, a declarat profesorul Vasile Stoenică, unul dintre coordonatorii clubului TADS Jurilovca.

Grupurile de iniţiativă sunt formate din aproximativ 20 de tineri cu vârste între 11-16 ani, care se implică în mod activ în problemele cu care se confruntă natura din jurul lor. Pe parcursul anului școlar, facilitatorii grupului pregătesc activităţi folosind metode non-formale pentru a învăţa despre beneficiile și ameninţările la adresa zonelor umede, deltei și sturionilor și despre ce pot face ei pentru protejarea acestora. În plus, elevii învaţă despre managementul proiectelor: cum să identifice nevoile și problemele specifice regiunii lor, cum să găsească soluţii și să planifice, implementeze, monitorizeze și să evalueze un proiect.

Unul dintre obiectivele inițiativei WWF este acela de a sprijini crearea de cluburi TADS în toate școlile din comunitățile implicate în proiect, cele două localități din arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării fiind Jurilovca și Sfântu Gheorghe.

Articolul precedentAccident rutier cu victimă la Ciucurova!
Articolul următorMemoria eroilor martiri, marcată prin gestul deosebit a trei jandarmi tulceni