La solicitarea constantă din ultima lună de zile, a acțiunilor”Solidarității Sanitare”, precum și în urma demonstrării de către experții CCDSS a riscului apariției pierderilor salariale, Guvernul a adoptat marţi, 19 februarie 2019 o ordonanță de urgență pentru scoaterea indemnizației de hrană din limita de 30%.
„Reamintim faptul că introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% a generat reducerile salariale pe care le-am anticipat și demonstrat, în special pe zona sporurilor pentru zile nelucrătoare/ de tură. Este motivul pentru care ”Solidaritatea Sanitară” a solicitat imperativ eliminarea indemnizației de hrană din această limită, ca primă condiție esențială de protejarea a drepturilor salariale existente” ne-a transmis Angela Atanasof, liderul filialei judeţene a Sindicatului Solidaritatea Sindicală.

Din punct de vedere tehnic, de acum încolo rămâne de soluționat și problema finanțării creșterilor salariale prin intermediul aceluiași mecanism utilizat până la finele anului trecut, respectiv prin acte adiționale la contractele cu casele județene de asigurări de sănătate.

După adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, Ministerul Sănătăţii a transmis următorul comunicat:

„La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul  a aprobat astăzi ca indemnizațiile de hrană pentru personalul din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială să nu se ia în calcul la determinarea limitei de 30% prevăzută la art. 25, alin 2 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest sens, art. 36 alin. (1) din  Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 a fost completat cu un nou alineat (11), cu următorul cuprins:

“(11) Cuantumul indemnizațiilor de hrană acordate conform alin. (1) personalului din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute  la art. 25 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare. “

Această modificare legislativă se impunea deoarece, în condițiile în care indemnizaţia de hrană se includea în procentul de 30% stabilit prin dispozițiile legale, personalul din sistemul sanitar nu ar putea beneficia de acest drept individual salarial stabilit prin legea având în vedere că prin lipsa acestei măsuri s-ar depăși procentul stabilit la nivel de ordonator principal de credite.”

Articolul precedentBilanţ la Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării
Articolul următorBraconier ajuns după gratii… pentru următoarele 80 de zile