Rezultatele activității desfășurate de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD) în anul 2018 au adus o creștere spectaculoasă a vizibilității destinației și o creștere a numărului de turiști care au vizitat județul Tulcea, de 77% în primele zece luni ale anului trecut față de aceeași perioadă a anului 2017, conform datelor Institutului Național de Tartistică (INS), în condițiile în care media de creștere la nivel național a fost de 6%, în același interval. Datele statistice arată că în perioada ianuarie-octombrie 2018 s-au cazat în județul Tulcea 136.017 turiști români, față de 68.590 în aceeași perioadă a anului anterior, înregistrându-se o creștere de 98%.

De asemenea, 25.273 de turiști străini, în comparație cu 22.430 în același interval al anului 2017, creșterea fiind de 12%. Totalul numărului de turiști români și străini care au vizitat județul Tulcea în perioada ianuarie-octombrie 2018 este de 161.290, față de 91.020 în primele zece luni ale anului anterior, înregistrându-se o creștere de 77%. În luna noiembrie au mai vizitat județul Tulcea 3.672 turiști români și 247 turiști străini, iar creșterea anuală a ajuns la 67%, față de anul 2017.

Noua viziune asupra promovării și acțiunile derulate de AMDTDD au demonstrat că susținerea unei promovări corecte, colaborarea cu mas-media și cu social media, precum și colaborarea între autoritți și mediul de afaceri aduc un câștig semnificativ întregului județ, pe termen scurt, mediu și lung. Voucherele de vacanță au contribuit într-o bună măsură la creșterea numărului de turiști români în delta Dunării și Dobrogea de Nord, însă nu toate pensiunile agroturistice au reușit să beneficize de acest avantaj. Astfel, creșterile spectaculoase s-au datorat în special modului în care destinația turistică a fost făcută mai vizibilă și mai atractivă decât în anii anteriori.

AMDTDD a contribuit activ la dezvoltarea și promovarea destinației turistice Delta Dunării și Dobrogea de Nord, urmărind în mod prioritar consolidarea platformei de parteneriat public-privat, crearea și promovarea unui produs turistic bazat pe elemente care conferă unicitatea zonei, precum biodiversitate, multiculturalitate, istorie locală și  tradiții autentice (portul popular, muzica și dansurile al tuturor grupurilor etnice prezente pe teritoriul județului Tulcea, precum și gastronomia locală tradițională, ce poate fii un adevărat vector de promovare pentru destinație). De asemenea, AMDTDD a lucrat la definirea strategiei de dezvoltare și promovare turistică a județului Tulcea.

„Putem aprecia că din punct de vedere al activității turistice, 2018 este un an de referință. Destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord au revenit în atenția publicului, atât pe plan intern, cât, mai ales, pe plan extern. Rezultatele obținute sunt de natură să certifice îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus la momentul înființării asociației”, a declarat Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD.

Pentru definirea AMDTDD ca unică formă de parteneriat public-privat în turism, la nivelul județului Tulcea, și facilitarea tranziției către o Organizație de Management al Destinației (OMD), a fost necesară întreprinderea unor acțiuni susținute pentru includerea de noi membri din zona administrației publice, respectiv Consiliul Județean Tulcea, Primăria municipiului Tulcea, Primăria comunei Jurilovca, Primăria Crișan, Asociația Comunelor din România – filiala Tulcea, precum și membri din mediul de afaceri.

De asemenea, AMDTDD a cooptat, ca membri cu drept de vot consultativ în cadrul asociației, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură – Tulcea, a R.N.P. Romsilva Administrația Parcului Național Munții Măcinului RA (APNMM), Institutul de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD). AMDTDD a fost inclusă ca membru în cadrul Consiliului Consultativ al ARBDD și ca membru consultativ în Asociația Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării (FLAG).

AMDTDD s-a implicat și în eficientizarea măsurilor de dezvoltare și promovare unitară a destinației turistice, prin inițierea unor acțiuni de consultare, cooperare și sprijin, pentru inființarea unor structuri asociative reprezentative la nivel local sau județean.

Planul de măsuri pentru sezonul turistic 2019 urmărește consolidarea și extinderea platformei de parteneriat public-privat, pe care AMDTDD o reprezintă, și demararea măsurilor pentru funcționarea Asociației ca OMD, conform legislației în vigoare. Se are în vedere continuarea măsurilor pentru dezvoltarea unui turism sustenabil al destinației și continuarea măsurilor de promovare în plan intern și extinderea acțiunilor de creștere a vizibilității detinației în plan extern.

 

Despre AMDTDD

 

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării este o organizație neguvernamentală, cu personalitate juridică, înființată în luna martie 2018, cu scopul de a promova și de a dezvolta, pe termen scurt, mediu și lung, Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Membrii asociației sunt: Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Comunei Jurilovca, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Judeţeană Tulcea, „Complex Delta” S.R.L; „Europolis” S.A. „Holbina – Trei Bibani” S.R.L.; „Navlomar Maritime” S.R.L., Complex Cormoran; Complex Egreta Hidroturism; Asociaţia Eco Delta Dunării, formată din: Complex Green Village; Green Delta Tour S.R.L.; Touring Delta S.R.L.; Ibis S.R.L.; Descoperă Delta Dunării S.R.L.; Compania de Turism S.R.L. Ivan Patzaichin; Eden Travel Partener SRL; Hotel Delta Est – Sulina; Asociația operatorilor din agricultura ecologică „Bio România” – filiala Tulcea. Membrii consultativi: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură – Tulcea, a R.N.P. Romsilva Administrația Parcului Național Munții Măcinului RA (APNMM), Institutul de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD).

Articolul precedentBalta are încă peşte: Bilanţ al acţiunilor antibraconaj în anul 2018!
Articolul următorProteste suspendate în Sănătate! Bani mai mulţi pentru salariaţii din Spitalul Tulcea