Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, a deschis azi, oficial Programul de tabere „ARC” de la Sulina, ediția 2018, dedicat în acest an celebrării Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a avut loc la Centrul de Agrement Sulina, mai cunoscut drept Tabăra Sulina, începând cu ora 12.00, în prezența subsecretarului de stat MRP, Victor Ionescu, a subsecretarului de stat, Cristina Andronic de la Ministerul Tineretului și Sportului, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Dumitru Mergeani şi a gazdei evenimentului, Liviu Urlih, directorul DJTS Tulcea.

În sala de festivităţi a Centrului de Agrement Sulina, peste 200 de copii din Republica Moldova, Ucraina,  Serbia, Bulgaria și Canada, au fost prezenţi la această festivitate, a zecea din istoria Programului de tabere „ARC” de la Sulina.

Potrivit subsecretarului de stat MRP, Victor Ionescu, anul acesta, Programul de tabere „ARC” este dedicat Centenarului Marii Uniri şi din acest motiv este un program mai special.

„Anul acesta se poate spune că Programul ARC pentru tinerii din Diaspora este unul dedicat Centenarului şi din acest motiv Guvernul a făcut toate eforturile pentru a aduce aici aproape de două ori mai mulţi copii şi tineri din țările aflate în jurul granițelor și Balcani, respectiv Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova (inclusiv regiunea Transnistreană), Albania, Republica Macedonia, Croația, precum și românilor din diaspora de mobilitate din țări ca Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Grecia, Canada, Statele Unite ale Americii. O altă mare noutate a Programului din acest an este aceea că vom avea nu doar un ARC de vară ci şi un ARC de iarnă la Centrul de Agrement Căprioara, Judeţul Hunedoara şi Centrul de Agrement Săcelu, Judeţul Gorj. Şi vom încerca, prin acest nou ARC Centenar, să aducem pe 1 Decembrie la Alba Iulia pe copii şi tinerii din Diaspora aflaţi în cele două centre de agrement”, a declarat subsecretarul de stat MRP, Victor Ionescu.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Tulcea, Dumitru Mergeani a declarat: „Din partea Consiliului Județean Tulcea, aș dori să felicit reprezentanții Guvernului pentru faptul că susțin acest program deosebit de important și de interesant pentru județul nostru. Alături de colegii din cadrul Direcției de Tineret și Sport, susținem orice demers de acest tip, menit să crească vizibilitatea județului nostru.  Vă asigur, așadar, de toată deschiderea noastră, a celor din Consiliul Județean Tulcea, vă garantăm că vom fi alături de acest proiect și, în limita posibilităților, vom susține toate demersurile inițiate de dumneavoastră pe viitor“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

În calitate de gazdă a evenimentului, Liviu Urlih, directorul Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Tulcea a declarat: „Centrul de Grement pentru Tineret Sulina este pentru a zecea oară gazda acestui Program ARC şi din acest punct de vedere se poate mândri că este cea mai veche tabără gazdă a acestui program. În toţi aceşti ani, Centrul de Grement pentru Tineret Sulina a fost modernizat pentru a face faţă nevoilor de confort şi de masă şi de asemenea am încercat şi reuşit cred eu ca în fiecare an sute de copii şi tineri să plece de la noi din România, Tulcea, Sulina cu amintiri plăcute. Şi dorinţa de a reveni aici. Ceea ce este cel mai important lucru”.

Pe parcursul celor şapte zile de tabără, de marţi până marţi, copiii se bucură de plaja de la Sulina în timpul zilei iar seara participă la ateliere de limba română sau de creaţie, la competiţii sportive de baschet, fotbal şi tenis de masă, dar şi la concursuri de karaoke.

Programul Arc a început la sfârşitul lunii trecute atât la Sulina cât şi la Oglinzi în judeţul Neamţ unde deschiderea programului a fost oficiată de către ministrul Natalia Intotero. În prima serie de la Sulina, săptămâna trecută, au ajuns 200 de copii şi profesori din Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Canada, pentru ca acum să fie alţi 206 din Bulgaria, Ucraina, Serbia, Canada şi Moldova.

Programul se adresează etnicilor români din afara granițelor, respectiv elevi, tineri, studenți din țările aflate în jurul granițelor și Balcani: Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova (inclusiv regiunea Transnistreană), Albania, Republica Macedonia, Croația, precum și românilor din diaspora de mobilitate din țări ca Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Grecia, Canada, Statele Unite ale Americii..

Programul de tabere „ARC” își propune să creeze și să păstreze legături între cetățenii și etnicii români din diferite țări, să ofere cunoștințe despre cultura și civilizația românească, să promoveze valorile patrimoniului cultural românesc.

„ARC” este parte a Programului de Guvernare 2018-2020 și face parte din pilonul Educație „Nicolae Iorga”, înscriindu-se în Planul anual de acțiuni proprii al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni..

Articolul precedentNicio medie de 10 la BAC în judeţul Tulcea!
Articolul următorRezultate excelente pentru şahiştii tulceni la FISCA 2018!