Undeva în inima Deltei Dunării, la Resort Holbina Trei Bibani, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a ales anul acesta să deschidă oficial sezonul turistic. Este o premieră motivată si de faptul că Asociația de Management al Destinației Turistice nu a împlinit nici măcar un an de existență (pe 24 aprilie va împlini). De ce la sfârșitul lunii martie această deschidere de sezon turistic, a explicat președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.
,,Poate vă întrebați de ce am ales această zi pentru deschiderea sezonului turistic. Luna martie este luna în care, după o primă perioadă de prohibiție, se deschide oficial sezonul de pescuit la știucă. În a doua parte a lunii martie se organizează si primele concursuri de pescuit și de aceea, nu întâmplător ne aflăm aici la Complexul Holbina Trei Bibani. Pescuitul este una dintre cele mai importante atracții turistice din Delta Dunării, pe lângă frumusețea locurilor, gastronomia specifică, tradiții …”, a declarat Cătălin Țibuleac.
Grad de ocupare de peste 70% pentru minivacanța de Paște și 1 Mai.
Tulcea și Delta Dunării, ca destinație turistică, au avut anul trecut câteva săptămâni bune cu cerere fără ofertă! Gradul de ocupare de 100% a arătat cât se poate de clar că în partea de nord a Dobrogei infrastructura de cazare este insuficientă. Cu toate acestea, nu atât mărirea capacității de cazare este cheia dezvoltării durabile a turismului în zonă, cât selecția atentă a turistului.
,,Prezența noastră, a asociației, cu sprijinul Consiliului județean, firește, la târgurile de turism de la București, Berlin sau Paris ne arată clar direcția pe care vrem să o urmăm. Zona de incoming, turiștii străini, ne interesează anul acesta mai mult ca anul trecut și ne dorim să aducem aici turiști civilizați. Există deja un interes real din partea unor agenții de turism din Europa centrală, Germania și Austria, care vor veni, cât de curând aici, pentru primele contracte. Adică am depășit momentele în care partiparea la târguri de turism însemna doar promovarea deltei prin pliante.” a mai declarat Cătălin Țibuleac.
Ca în fotbal, când întotdeauna cel mai important meci este următorul, iar minivacanța de Paște și 1 Mai este pentru hotelierii din întreaga țară prima provocare ce urmează. La acest capitol partea de nord a Dobrogei stă bine. ,,Avem o medie de 70% la gradul de ocupare, cu unități care deja nu mai au locuri de cazare în acea perioadă a minivacanței. Prețurile diferă foarte mult de la 500 la 1500 de lei pe sejur de trei zile de persoană. Vorbim aici nu doar de cazare ci și de transfer, de regulă pe apă, demipensiune, plimbări cu barca, alte beneficii.” a mai spus președintele Asociației de Management al Destinației Turistice
Clipul de prezentare turistică al României, motiv de … dezbatere
Considerată de ani buni perla turismului românesc, principala atracție pentru turiștii străini, pentru care de altfel se face promovarea prin clipul video realizat de Ministerul Turismului, Delta Dunării este foarte puțin prezentă în clipul României. Și pentru că nimeni nu l-a lăudat, ca și realizare, ba dimpotrivă, singura care i-a luat apărarea a fost gazda evenimentului, Silvia Savu, managerul Complexului Trei Bibani.
,,Nu știu dacă trebuie să criticăm acum clipul de promovare al României, mai cu seamă că suntem la evenimentul de deschidere a sezonului turistic al Deltei Dunării. Mai important pentru noi este deschiderea autorităților pentru rezolvarea problemelor care încă mai sunt în sectorul de turism. Și încă un lucru de apreciat este că cei care manifestă această deschidere, pentru prima dată după mulți ani, chiar știu despre ce este vorba în subiect. Și au fost discuții aplicate în care chiar am avut dialog constructiv” a precizat Silvia Savu.
Nu la fel de îngăduitor cu clipul de promovare al României a fost și George Chiscop, managerul de la Hotel Mon Jardin Mahmudia. ,,Delta Dunării lipsește din clipul de promovare al României și faptul acesta trebuie spus, tare și răspicat! Și dacă tot vorbim despre promovare mai trebuie amintite și celelalte probleme încă nerezolvate aici, de la regimul construcțiilor și până la acciza pe combustibil.”
Este si motivul pentru care, după o dezbatere pe clipul de promovare al României, s-a născut și ideea promovării unui clip al Destinației. E o provocare lansată chiar la deschiderea sezonului turistic de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării celor din industria ospitalității, desigur din partea de nord a Dobrogei. Sau, de ce nu, din toată Dobrogea…
Altona a dat tonul sezonului turistic!
Fiind vorba despre un eveniment de deschidere oficială a sezonului turistic, invitații de la Resort Holbina Trei Bibani au avut parte și de o surpriză plăcută, pe lângă cele de natură gastronomică. Ansamblul de dansuri meglenoromâne ,,Altona” din comuna Cerna, condus de Andreia Tanur a fost invitat pentru a oferi un strop din diversitatea județului din nordul Dobrogei. ,, Aceasta este frumusețea locurilor din Dobrogea: diversitatea. Plajele din Constanța, mirajul Deltei Dunării, cluburile din Mamaia, peisajele din Munții Măcinului, toate asezonate cu această diversitate culturală, gastronomică pot face din Dobrogea un brand turistic. Avem discuții cu cei din Constanța, lucrăm la acest brand încă de anul trecut.” a mai declarat Cătălin Țibuleac. Până la brandul Dobrogea însă, Tulcea și Delta Dunării se pot mândri cu cea mai mare creștere a numărului de turiști în anul 2018, peste 67 % față de 2017. Unii ar spune că tichetele de vacanță au ,,salvat” sezonul turistic 2018 în Delta Dunării. Dacă e așa, iar tichetele de vacanță chiar au contribuit enorm la această creștere, de ce nu a fost o creștere similară și în alte destinații turistice din țară?