La Regia Autonomă Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea a fost ieri sedinţă de consiliu de administraţie iar Planul de măsuri privind reducerea cheltuielilor de funcţionare ale regiei din subordinea Consiliului Judeţean Tulcea a fost tema de discuţie în perspectiva sedinţei de Consiliu Judeţean de săptămâna viitoare (19 decembrie) când va fi supus, acest plan, atenţiei consilierilor judeţeni.
Datele problemei, în linii mari sunt următoarele: la Aeroportul Tulcea s-au investit bani anual fie din fonduri ale Consiliului Judeţean, fie din fonduri guvernametale sau europene fără ca miracolul deschiderii unei curse regulate, măcar una, să se întâmple. De ce? E ca în vorba populară „Când ai vază, n-ai butoi, Când ai coasă, n-ai trifoi”: de fiecare dată a lipsit ceva ca să zboare – regulat – ceva pe Aeroportul Delta Dunării Tulcea. Ultima dată, pentru astfel de „retuşuri”, Gurvernul a sărit în ajutorul Aeroportului cu peste 9 milioane de lei. Este vorba despre o hotărâre adoptată la mijlocul lunii mai de Guvern, pentru trei judeţe din ţară, printre care şi Tulcea, prin care au fost aprobate ajutoare financiare din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru investiţii importante. Din cele 28,2 milioane de lei nu mai puţin de 9,2 milioane de lei au fost pentru continuarea investiţiilor Regiei Autonome Aeroportul Delta Dunării, judeţul Tulcea. Şi pentru că anul se termină, la fel şi banii de funcţionare, conducerea regiei a elaborat un plan de măsuri privind reducerea cheltuielilor de funcţionare ale regiei.
Datele oficiale ale problemei
Potrivit planului de măsuri întocmit de conducerea regiei, „în anul 2018 Aeroportul Tulcea a operat numai aeronave de clasa mică şi mijlocie, ceea ce a condus la scăderea numărului de pasageri. (…) Veniturile obţinute de Regie, în anul 2018 (ianuarie – octombrie), în urma deservirii la sol a acestor aeronave de clasa mică şi mijlocie au fost în suma de 33106,64 lei. Volumul de combustibil de aviaţie vândut a fost de 8.170,44 kg pentru JET A 1 şi zero kg pentru Av Gass 100 LL, veniturile din vânzarea de combustibil de aviaţie au fost în sumă de 51682,26 lei. În contextul lipsei curselor aeriene, gradul de autofinanţare cumulate până la luna octombrie 2018 este de 3.26%. Ponderea cheltuielilor cu salariile angajaţilor în total cheltuieli în perioada ianuarie-octombrie 2018 este de 52,65%. Furnizori în sold la data de 30.10.2018 în suma de 390.298 lei (…). Popririi ale conturilor bancare ale RA AEROPORTUL Delta Dunării Tulcea , instituita de către Bej Şelaru Adrian, prin adresa de înfiinţare poprire numărul 157/2017 din data de 16-11-2018, prin care am fost înştiinţaţi de înfiinţarea popririi pentru suma de 294.383,73 lei începând cu data de 23.11.2018, scandenta în 29-11-2018. Datorită blocării conturilor curente ale regiei nu se mai pot face achiziţii, plaţi către furnizori de utilităţi, riscând ca furnizorii de utilităţi să sisteze furnizarea energiei electrice”.
Ce spune Sindicatul
Sub semnătura preşedintelui Vasile Cărăvan, membri de sindicat sunt înştiinţaţi că „În urma hotărârilor judecătorești rămase definitive și a refuzului constant atât a Consiliului Județean Tulcea cât și a conducerii R.A. Aeroportul Delta Dunării Tulcea de a aloca sumele stabilite prin dispozitivul hotărârilor judecătorești, s-a ajuns în situația ca pentru a se putea pune în aplicare aceste hotărâri, executorul, în cadrul procesului de executare, să apeleze la instituția popririi. (..) În data de 26 noiembrie 2018 ni s-a comunicat (de către conducerea regiei – n.n.) că de fapt am fost chemați pentru a ni se aduce la cunoștință măsurile întreprinse de conducerea regiei ca urmare a popririi conturilor, care constau în reducerea programului de lucru al regiei și reducerea de personal până la strângerea sumelor datorate. Ca urmare a amenințărilor și a diminuării salariilor pentru cei ce n-au fost de acord cu semnarea actelor adiționale, precum și a acuzelor conform cărora Sindicatul prin prezenta subsemnatului a dezinformat salariații și i-a îndemnat la prostii (conform afirmațiilor Responsabilului Resurse Umane) vă supun atenției următoarele aspecte:
În urma ședinței din data de 26.11.2018. am întrebat personal Responsabilul Resurse Umane cu privire la emiterea Notei de aprobare/avizare privind stabilirea coeficienților de ierarhizare /grilei de salarizare/ salariilor de bază, acesta negând vehement întocmirea vreunei note susținând că nu are habar cu privire la conținutul și nici nu înțelege modul de stabilire a grilei. (…) În data de 06.12. mi-a fost comunicată Nota de aprobare/avizare privind stabilirea coeficienților de ierarhizare /grilei de salarizare/ salariilor de bază pentru salariații regiei, care vor intra în vigoare la momentul semnării actelor adiționale de către ambele părți semnată de către Responsabilul Resurse Umane.”
„Eu nu vreau să falimentez Aeroportul”, spune directorul Vîlcu Stoian
Situaţia de la Aeroport a fost discutată ieri, cu spuneam în şedinţa Consiliului de Administraţie care a aprobat Planul de măsuri. Potrivit directorului Vîlcu Stoian, salariile de bază ale angajaţilor de la Aeroport au fost majorate în medie cu 22,5% tocmai pentru că s-au pierdut nişte sporuri, iar altele erau acordate pe nedrept, cum ar fi cel de 15% pentru deservire aeroportuară pe care îl luau cei care aşteptau să aterizeze un avion. Planul de măsuri se impune patru măsuri: „1. Reducerea cheltuielilor cu personalul prin disponibilizarea unui număr de 7 salariaţi. 2. Programul operational va fi 07:30-15:30 de luni până vineri. 3. În zilele de repaus săptămânal, aeroportul nu va opera. În cazul unor solicitări Directorul Operaţional va organiza activitatea de deservire a aeronavelor iar personalul implicat în aceste activităţi va primi timp liber corespunzător. 4. Reducerea cheltuielilor cu combustibilul prin neefectuarea curselor cu salariaţii sâmbăta şi duminică, ca urmare a faptului că aeroportul nu va opera decât în programul prevăzut la punctul 2”. Legat de acest plan de măsuri, Vîlcu Stoian a mai completat: „Schema de personal de la regie prevede 92 de posuri din care 14 de conducere şi 78 de execuţie. Dintre acestea 41 sunt ocupate şi 51 vacante. Propunerea a fost de reducerea dublurilor pe post şi, cum se zice, să se vină la muncă şi nu la staţiune. Este singura soluţie, pentru că eu nu vreau să falimentez Aeroportul, dar nici nu vreau ca angajaşii să primească salarii fără să muncească!”.