Direcţia Silvică Tulcea a primit încă de la sfârşitul lunii trecute autorizaţia de mediu pentru activitatea de extracţie a speciilor de mistreţ şi şacal din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi după cea de-a doua săptămână de activitate rezultatele sunt următoarele: 19 şacali şi 0 mistreţi. Extracţia totală a celor două specii a fost autorizată încă de la sfârşitul lunii august însă un vid legislativ a făcut ca până la final de noiembrie această activitate să nu se poate derula legal.

Fondurile de vânătoare au fost desfiinţate din Delta Dunării şi practic activitatea de vânătoare nu se putea desfăşura decât în baza unor derogări. Procedurile pentru aceste derogări au început în luna septembrie şi abia în luna noiembrie a fost autorizată Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pentru a autoriza această vânătoare de extracţie la cele două specii cu ajutorul pădurarilor de la Direcţia Silvică. Prin dubuire şi pândă, nu altfel.

Rezultatele acestui tip de vânătoare se văd, iată, după două săptămâni: niciun mistreţ şi doar 19 şacali în condiţiile în care ultima evaluare arăta că ar fi pste 2300. Practic nici 1% din efective nu s-a vânat.

Dr. Marian Avram de la Direcţia Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea este de părere că o astfel de abordare a campaniei de extracţiei este greşită şi că nu se va reuşi niciodată extracţia totală a celor două specii purtătoare de pestă porcină africană.

„Dacă nu vom face cordoane de vânătoare, aşa cum au procedat vecinii noştri atunci când au hotărât exterminarea mistreţilor din delta ucraineană o să vânăm mult şi bine şi fără niciun rezultat”, a punctat dr. Marian Avram în şedinţa de Colegiu prefectural de luni.

Pe de altă parte, cordoane de vânătoare în deltă sunt imposibil de făcut şi asta din cauza reliefului zonei. „Dacă am fi fost în zona de terasă, vânătoarea în cordon se putea realiza fără probleme. Dar în deltă cum să facem cordoane de vânătoare când vânatul se refugiază pe plauri, în zone izolate de canale? Este imposibil.” spune directorul tehnic al Direcţiei Silvice, Costel Petcu.

Pe de altă parte, doar prin dibuire şi pândă vânătoarea şacalilor este sortită eşecului dacă nu se face şi cu ajutorul câinilor de vânătoare mai este de părere reprezentantul Direcţiei Silvice Tulcea.

În zona de terasă în schimb lucrurile se desfăşoară conform graficului. În cele 24 de fonduri de vânătoare în care s-a dispus vânătoare de extracţie a mistreţilor au fost ucise peste 150 de exemplare, însă doar la 20 a fost confirmată boala.

Dacă la nivel naţional a fost confirmată până săptămâna trecută boala la 381 de mistreţi, 91 de cazuri dintre acestea au fost la nivelul judeţului Tulcea, judeţul cu cele mai multe focare respectiv 570.

 

Articolul precedentJandarm tulcean decorat cu Brevetul Emblema de Onoare a MAI
Articolul următorPlan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor de la Aeroportul Tulcea