Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a transmis la sfârşitul săptămânii trecute un comunicat potrivit căruia, la finalul lunii august 2018, un număr de 496.970 femei erau acţionari sau asociaţi în firmele din România, având o pondere de 37,23% în total acţionari. Situaţia statistică vine ca urmare a faptului că de la an la an ponderea acţionariatului feminin a crescut şi dacă la începutul anilor 90 femeile asociate în firme sau mai ales administratori de firmă erau o excepţie, iată că acum reprezintă la nivel naţional undeva la peste o treime. Statistic vorbind, la finalul lunii august 2018, un număr de 496.970 femei erau acţionari sau asociaţi în firmele din România, având o pondere de 37,23% în total acţionari în timp ce acţionarii bărbaţi erau în număr de 837.976 (pondere de 62,77%) în cele 904.337 firme active din România.

Antreprenoarele de la Tulcea, de top la nivel naţional

Dacă la nivel naţional o astfel de statistică nu ar trebui să ne mire la final de 2018, adică după aproape trei decenii de capitalism, pe noi tulcenii ar trebui să ne mire faptul că Tulcea, spre surprinderea unora, este lider la nivel naţional în ceea ce priveşte ponderea acţionariatului feminin în firmele active. Aşadar, potrivit statisticii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), o statistică în funcţie de ponderea acţionarilor de sex feminin în numărul de firme active din judeţe arată că în judeţul Tulcea se înregistra cel mai mare procent, respectiv 41,25% (în cele 6.996 firme), în timp ce la polul opus se situează Harghita cu 32,02% (în cele 10.028 firme).

Altfel spus, din cele aproape şapte mii de firme care încă mai depun bilanţuri şi sunt considerate active în judeţul Tulcea, în aproape trei mii de firme sunt acţionari femei. În mai puţine, desigur, sunt şi administratori, însă faptul că antreprenoriatul este dezvoltat la nivelul judeţului nostru este un lucru de apreciat de către vicepreşedintele Patronatului Naţional al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, tulceanca Sebahat Kaya.

„Promovarea rolului de lider al femeilor și emanciparea economică a femeilor reprezintă o prioritate absolută pentru noi ca și organizație! Aş avea câteva sfaturi pentru femeile antreprenor, totuşi. Primul sfat e să îşi asculte vocea interioară! E cel mai important lucru. Al doilea este să fie pregătită şi să aibă capacitatea să lucreze cu ambele sexe, nu doar cu bărbaţi sau cu femei. Şi al treilea, poate la fel de important ca primele două, să aibă capacitatea de a se înconjura de oameni minunaţi. Femeile din Tulcea sunt mai independente ca niciodată, iar multe dintre ele şi-au luat inima în dinţi şi au pătruns în dura luptă din mediul de afaceri, până mai curând dominat de bărbaţi. Succesul tulcecelor este de admirat!”, a declarat vicepreşedintele Patronatului Naţional al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, tulceanca Sebahat Kaya.

La rândul său, actuala deputat Anişoara Radu, fost preşedinte al filialei tulcene a Patronatului Naţional al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, este de părere că mai multe femei antreprenor ce au calitate de asociat la o firmă ar trebui să îşi asume administrarea firmei. „Pe mine chiar nu mă surprinde absolut deloc faptul că Tulcea ocupă un loc fruntaş la nivel naţional în ceea ce priveşte reprezentarea femeii în mediul de afaceri privat. Ştiam acest lucru de când am fost implicată trup şi suflet în asociaţia patronală a femeilor de la Tulcea. Mă bucură însă nespus faptul că avem cea mai bună reprezentare la nivel naţional, deci asta înseamnă că femeile din Tulcea au spirit antreprenorial şi, mai ales, foarte mult curaj.”, a declarat deputatul Anişoara Radu.

O statistică poate mai relevantă ar fi fost cea a femeilor administrator de firmă

Peste aproximativ o lună, şi la nivelul judeţului Tulcea va avea loc o nouă ediţie a Topului Firmelor, eveniment ce reuneşte de la an la an tot mai multe femei din postura de administrator de firmă.

„O astfel de statistică privind ponderea femeilor în acţionariatul firmelor active din Tulcea este normal să aparţină ONRC şi nu Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Tulcea, însă eu ce pot să vă spun e că o astfel de statistică să îi spune discriminatorie pe sexe nu ne-a preocupat. Totuşi, pe de altă parte nu pume să nu apreciem de la an la an parcă mai mult rezultatele deosebite obţinute de această dată de firmele active din Tulcea administrate de femei de afaceri. Însă, încă o dată spun poate că o astfel de statistică nu este atât de relevantă la nivel de asociat cât ar putea fi relevantă la nivel de administrare a firmei”, a declarat secretarul general al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Tulcea, Marcel Popescu.

În fine, una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din Tulcea, al cărei nume nu îl vom divulga, din motive lesne de înţeles, a ţinut să ne facă unele confidenţe din lumea reală a mediului de afaceri tulcean, în care misoginismul încă există şi mai ales abuzul unor instituţii ale statului.

„Să fii femeie de afaceri în ziua de azi poate că nu mai este la fel de greu ca acum 10 sau 20 de ani, însă e o lume dominată încă de bărbaţi. Într-un fel se dezvoltă relaţiile de afaceri între antreprenori bărbaţi şi altfel între un antreprenor femeie şi un antreprenor bărbat. Nu mai spun despre relaţiile de afaceri între antreprenori femei care nu sunt deloc lapte şi miere, ba dimpotrivă. Eu cred că sunt mulţi antreprenori bărbaţi care nu pot dormi noaptea de grija salariilor care trebuie plătite o dată sau de două ori pe lună. Nu ştiu care este procentul dar vă asigur că în cazul femeilor este 100%! Şi mai este un aspect demn de subliniat: să fii antreprenor în ziua de azi nu mai este doar un act de curaj ci şi unul de înconştienţă totodată. Şi îmi asum, cu tot riscul, ceea ce spun. De aceea nu ştiu dacă trebuie să privim acest top al femeilor ca pe o chestiune onorantă”.

Articolul precedentCadastru şi carte funciară pe bani europeni la Baia, Ceamurlia de Jos şi Somova
Articolul următorCum te poţi alătura Partidului Realitatea? Mesajul lui Cozmin Guşă către militanţi