„Puncte de prim ajutor în școli” este un proiect al Crucii Roșii Tulcea, implementat în 8 școli din municipiu, cu finanțare nerambursabilă de la bugetul local. Astfel, de ieri opt unități de învățământ din municipiul Tulcea, respectiv Școala Gimnazială „Elena Doamna”, Școala Profesională „Danubius”, Școala Gimnazială nr.12, Liceul Tehnologi „Ion Mincu”, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Liceul de Artă „George Georgescu”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” și Seminarul Teologic „Ioan Casian” au puncte de prim ajutor dotate cu materiale sanitare de primă urgență după conferinţa de final de proiect ce a avut loc la sediul filialei de Cruce roşie în prezenţa preşedintelui filialei, dr. Dumitru Vâlcu, directorului filialei, Simona Covaliov şi a celor 40 de cadre didactice beneficiare ale cursului de prim ajutor.

„Acest proiect, asemeni celor implementate cu sprijinul financiar al Consiliului Judeeţan pentru 25 de şcoli izolate din judeţ, are ca scop asigurarea de servicii minime de prim ajutor în unitățile de învățământ care nu dispun de cabinete medicale proprii și nici de mijloace minime de intervenție în cazul producerii unor accidente în rândul elevilor sau a personalului angajat. Pentru că de multe ori copiii sunt expuși riscului de a se accidenta, iar salvarea lor depinde atât de momentul acordării primului ajutor cât și de priceperea celor care aplică manevrele de salvare, dorim să oferim școlilor oportunitatea și uneltele necesare de a-și asuma un rol activ în a suplini, într-o oarecare măsură, lipsa cabinetelor medicale în școli, dezvoltând abilități proprii de intervenție și de minimizare a efectelor în cazul producerii unor evenimente nedorite.”, a declarat Simona Covaliov, preşedintele filialei tulcene de Cruce Roşie.

La rândul său, preşedintele filialei tulcene de Cruce Roşie, dr. Dumitru Vâlcu a declarat: „Pe lângă baza materială, punctele de prim ajutor vor dispune de personal pregătit să acorde primul ajutor. Este vorba despre un grup format din 5 profesori -voluntari din fiecare școală care vor participa la cursurile de prim ajutor organizate de filiala județeană de Cruce Roșie. Cadrele didactice care vor face parte din echipa de salvatori vor disemina informațiile elevilor, în timpul orelor de dirigenție, și nu numai.Experiențele Filialei Tulcea a Crucii Roșii în acest sens sunt numeroase și pozitive, deoarece copiii sunt cei mai receptivi. Ei sunt generaţia de la care vrem o schimbare. Vrem să ştie să reacţioneze atunci când cineva suferă, să nu se teamă de acea persoană şi să reacţioneze corect. Niciun sistem nu îşi va permite să aibă doctor lângă fiecare om, dar fiecare om are pe cineva lângă el, iar acel cineva poate să îl ajute reacţionând corect, explicând dispeceratului care este problema şi acţionând astfel încât să ajute”.

Articolul precedentICEM a modificat de azi programul de vizitare la câteva obiective
Articolul următorAnsamblul „Baladele Deltei”, prezent la evenimentul agricol al anului