Ruxandra Caraenache, o tânără din municipiul Tulcea, face parte din echipa EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare ce are loc în această perioadă în Dubai. România concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi 4 continente, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Orientul Mijlociu. 

Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Ediţia de anul acesta se desfăşoară în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, în Dubai, toate cele 15 case putând fi vizitate de cei interesați.

Absolventă a Colegiul Dobrogean Spiru Haret” Tulcea, profilul Matematică – Informatică, Ruxandra vorbeşte cu emoţie despre ce înseamnă proiectul EFdeN pentru ea și ce simte reprezentând ţara şi judeţul Tulcea.

„EFdeN este călătoria la care m-am îmbarcat acum câțiva ani de zile cu speranța de a-mi cunoaște viitorii colegi din domeniu. O speranță care a fost depășită încă din prima secundă. EFdeN a fost și este un start extraordinar pe care ar trebui să-l albă orice student. În urma acestei experiențe am învățat cele mai importante lecții, am cunoscut oameni minunați care nu acceptă jumătăți de măsură și care vor să facă o diferență în societate de astăzi și care vor să își depașeasca constant  limitele. Acest proiect este despre depașirea limitelor, acceptarea și rezolvarea problemelor care vor apărea în drum.

 Sunt mândră să reprezint județul Tulcea, este important să punem numele României pe harta celei mai importante competiții de case solare din lume. Ceea ce reprezentăm este dorința de schimbare a noii generații și determinarea în realizare unui vis.”

 Ruxandra are 23 de ani, este pasionată de design-ul vestimentar, acum studentă la Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, iar în echipa EFdeN este coordonatorul departamentului de Arhitectură de Interior. Tânăra are un mesaj pentru toți tinerii tulceni: „Imposibilul este imposibil până când devine posibil. Trebuie doar să încerci!”

 În doar 14 zile, echipa EFdeN, formată din 33 de studenți de la 4 universități, a asamblat prototipul EFdeN Signature în Dubai, fiind printre primele echipe care au finalizat casa, în etapa premergătoare competiţiei.

În perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste vor concura în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate reprezintă 40% din punctajul final al competiţiei şi presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalitate, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu. De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competiţiei, prin înregistrare pe website-ul competiției.

 

Echipa EFdeN a lansat campania Susţine Inovaţia Românească, pentru susținerea membrilor echipei pe durata competiției, în Dubai. Cei dornici să susțină inovația pot afla mai multe detalii despre campanie pe website-ul EFdeN.

 

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPĂ a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles.Casa participantă la ediția din 2014 este acum Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și alte competiții.

EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Membrii echipei sunt studenți ai Universității Tehnice de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnică București și Universitatea București. Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe website-ul www.efden.org şi pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram..

 

Articolul precedentCartea „Comoara din Deltă”, lansată la Tulcea
Articolul următor10 Medalii la competiția de șah ”Cupa Satori Art Slobozia” ediția a IV-a