Circa o sută de membri al Sindicatului Solidaritatea Sanitară vor picheta azi în intervalul orar 13.00-15.00 Prefectura Tulcea cu scopul de a-şi manifesta nemulţumirea faţă de scăderile de venituri ale salariaţilor din Spitalul Judeţean Tulcea.

Potrivit informaţiilor furnizate de Angela Milita Atanasof, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Tulcea, protestul de azi este unic în ţară şi precede o şedinţă de Consiliu director al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, ce va avea loc, mâine, la Bucureşti. „Noi am hotărât la Tulcea să avem acest protest încă de la începutul săptămânii trecute. La nivel de federaţie, vinerea trecută, s-a hotărât însă să avem marţi, 19 februarie 2019, o şedinţă de Consiliu director. Suntem prin urmare singurul judeţ din ţară care va picheta Prefectura”, a declarat Angela Milita Atanasof, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Tulcea. Cu toate acestea, situaţia de la Tulcea, unde va avea loc o pichetare, nu este singulară în ţară, ba chiar unele spitale din ţară se confruntă cu scăderi mai dramatice ca la Tulcea.

„Problema sporurilor a apărut prima dată în primăvara anului 2018 la aplicarea Legii 153 şi din acest motiv după mai multe acţiuni de protest şi o negociere cu Guvernul a apărut Ordonanţa de Urgenţă 41 pe 2018. Numai că Ordonanţa respectivă a avut aplicabilitate doar pentru anul 2018”, a mai declarat Angela Milita Atanasof, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Tulcea.

Principalele nemulţumiri ale angajaţilor din sistemul public sanitar

Federația „Solidaritatea Sanitară” atrăgea atenția public încă de la începutul acestei luni că legea salarizării (incluzând modificările operate de Guvern prin OUG 41/2018) pune în pericol posibilitatea de asigurare a continuității asistenței medicale. Cauzele sunt reducerea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal, introducerea indemnizației de hrană în suma sporurilor și specificul unităților publice de sănătate (majoritatea secțiilor și compartimentelor acestora fiind prinse în mecanismul de asigurare a continuității) au condus la situația actuală în care acest spor tinde către desființare (către limita lui minimă de 1%) în multe unități.

De asemenea, prin reducerea sporului de tură: OUG 41/2018 stabilește că acesta nu se acordă prin raportare la salariul de bază actual, ci prin raportare la salariul anterior, respectiv cel aplicabil la 1 ianuarie 2018. În condițiile în care mărimea procentuală a sporului de tură, stabilită prin lege, este de 15%, blocarea lui la nivelul lunii ianuarie 2018 înseamnă de fapt reducerea lui la circa. 10% din salariul de bază actual. Şi blocarea tarifului orar al gărzilor medicilor la nivelul din luna ianuarie 2018 este un motiv de nemulţumire.

Soluţiile propuse de Federaţia Soludaritatea Sanitară

Mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază este prima dintre soluţii. Prin această modificare legislativă se eliberează o parte din presiunea existentă la ora actuală la nivelul unităților sanitare pentru scăderea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal, această intervenție având un impact pozitiv asupra posibilității de asigurare a continuității serviciilor medicale.

Scoaterea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%. Primul pas s-a făcut prin Acordul încheiat în luna mai 2018, în care s-a convenit scoaterea sporurilor pentru gărzile suplimentare normei de bază din limita de 30%. Acum este necesară implementarea celui de-al doilea pas şi anume scoaterea din limita de 30% a sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal.

 

Articolul precedentŞAH – Medalie de Argint pentru Eduard Ancuța, la Ploieşti
Articolul următorCaptură record a poliţiştilor – o jumătate de tonă de pește proaspăt