Muzeul de Artă Tulcea invită vizitatorii să contemple opera „Autoportret” (pastel/carton), aparținând colecției de grafică, lucrare al cărui creator este Ion Theodorescu-Sion (n. 2 ianuarie 1882, Ianca, Brăila – d. 31 martie 1939, București).

„Ion Theodorescu-Sion face parte din generația inovatoare de pictori de la începutul secolului al XX-lea, care propune o tematică și o tehnică modernă, raportate la naționalitatea românească.

Studiile gimnaziale şi liceale le urmează la Brăila iar în perioada 1894 – 1897 studiază la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti. Alături de Camil Ressu, se distinge prin urmărirea înverșunată a creării unui stil național, în urma asocierii naturii – ca simbol, cu omul, drept receptor al simbolului.

Una dintre cele mai importante influențe pe care le-a resimțit estetica și gândirea artistică a lui Theodorescu-Sion (în diverse etape de creație) s-a conturat în jurul pasiunii acestuia față de simbolism (în special cel literar). Dacă această înțelegere a menirii produsului artistic venea dinspre acest fond afectiv, maniera de creație se mula și ea pe caracteristicile simbolismului, drept urmare, pentru începutul carierei, Art-Nouveau-ul devenea un stil preferat.

Câteva din creaţiile sale sunt vândute în prezent, la cele mai mari casele de licitaţii, cu sume importante.

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea 

Sursa: Realitatea de Tulcea

Articolul precedentCovid-19, 5 iulie: 28 de cazuri noi, 65 pacienți în ATI, 45 decese
Articolul următorJandarmul Sorin Andrici, două medalii câștigate  la Campionatul European și Național de Duatlon Standard și Sprint