Activitatea de instruire a primarilor şi secretarilor unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Tulcea cu privire la stingerea focarelor şi eradicarea pestei porcine africane în judeţul Tulcea a adus azi la Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean majoritatea primarilor din judeţ, acţiunea fiind organizată de Prefectura Tulcea şi condusă de către subprefectul Corvin Bangu.

La nivel naţional, ultima raportare a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cea din 28 februarie 2019, arată că pesta porcină africană evoluează în 284 localități din 20 de județe, cu un număr de 1.071 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). Peste jumătate din numărul focarelor de pestă porcină africană sunt, potrivit sursei mai sus menţionate, în judeţul Tulcea unde s-au confirmat din iunie 2018 şi până acum 576 de focare (dintre care 5 focare la exploatații comerciale și un focar la o exploatație de tip A) precum şi 147 de cazuri la mistreţi.

Lunea trecută, în ultima şedinţă de colegiu prefectural, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea au prezentat un plan de măsuri cu privire la stingerea focarelor şi eradicarea pestei porcine africane în judeţul Tulcea, plan de măsuri ce a fost adus azi şi la cunoştinţa reprezentanţilor unităţilor administrativ teritoriale, primari şi/sau secretari ai UAT-urilor.

Ţării europene se luptă cu pesta porcină africană de trei decenii

Subprefectul Corvin Bangu, în discursul său, a ţinut să sublinieze faptul că pentru stingerea focarelor de pestă porcină africană este nevoie, ca şi în cazul identificării cazurilor de PPA şi măsurilor de ucidere preventivă, de un alt plan de măsuri tocmai pentru a scăpa de acest virus.

„Sunt ţări din Europa care se confruntă cu acest virus de două sau trei decenii şi nu am vrea să le urmăm exemplul. Din acest motiv va trebui să tratăm cu mare seriozitate toate aspectele prevăzute în planul acesta de măsuri întocmit de către reprezentanţii DSVSA şi să le oferim, ca autoritate locală, tot sprijinul. Fiind o problemă destul de delicată la nivel local, pentru a nu vă expune ca şi autoritate, ne asumăm noi, Prefectura şi Direcţia Sanitar Veterinară, prezentarea acestor măsuri unui număr cât mai mare de cetăţeni. Vă revine doar sarcina de a aduce la această campanie de informare ce va începe din 11 martie 2019, după un grafic ce vă va fi comunicat, cât mai multe persoane participante” a punctat subprefectul Corvin Bangu.

Un al doilea aspect foarte important ce va cădea tot în sarcina Prefecturii Tulcea este acela de a transmite Planul de măsuri şi judeţelor limitrofe, ba chiar şi la vecinii din Ucraina.

„Vom trimite planul nostru de măsuri şi altor judeţe. Degeaba respectăm noi planul de măsuri dacă în judeţele limitrofe nu se iau măsuri similare. Mai mult vrem să solicităm încheierea unui protocol cu autorităţile din Ucraina pentru monitorizarea migraţiei mistreţilor, principalul vector de transmitere a bolii. Şi tot în perioada următoare vom cere o catagrafiere – există metode moderne în acest sens, cu drone şi aparate de termoviziune – a populaţiei de mistreţi de pe teritoriul ARBDD. Nu am avut niciodată, din iunie şi până acum, o evidenţă strictă a acestor mistreţi pe teritoriul Deltei Dunării.”, a mai spus Corvin Bangu.

Misterul porcilor santinelă din gospodăriile populaţiei

La rândul său, Mitică Tuchilă, directorul DSVSA Tulcea a ţinut să amintească primarilor şi secretarilor de UAT-uri câteva măsuri ce trebuie luate cât mai repede. „Prima dintre aceste măsuri ce vă priveşte direct este să consttuiţi la nivel local unitatea de sprijin pentru Centrul local de combatere a bolilor. Mare atenţie apoi la repopularea gospodăriilor cu porci! Aceasta se poate face doar cu un document emis de medicul veterinar. La fel, comercializarea porcilor în târguri, cu toate că avem doar un singur târg legal autorizat, cel de la Horia, este interzisă!”, a precizat şeful DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă.

Un lucru foarte grav ce se poate întâmpla în această perioadă este repopularea gospodăriilor cu porci, au ţinut să avertizeze autorităţile sanitar veterinare tulcene. Înainte de a se face repopularea este nevoie de o anumită perioadă de verificare prin plasarea de porci santinelă, procedură valabilă şi pentru ferme comerciale şi pentru crescători individuali. În ceea ce priveşte plasarea de porci santinelă în gospodării, nici la acest moment nu se cunosc unele aspecte ce ţin de cine îşi asumă cheltuiala pentru achiziţia acestora, asigurarea furajelor şi eventuala lor valorificare.

„Dacă la exploataţiile comerciale procedura este simplă şi anume proprietarul complexului îşi asumă cheltuiala pentru plasarea şi furajarea porcilor santinelă, în schimb la gospodoriile populaţiei nu există o astfel de procedură. Aşteptăm precizări de la ANSVSA în acest sens!”, a declarat Mitică Tuchilă, directorul DSVSA Tulcea.

Articolul precedentAccident pe strada Nicopol. O persoană a fost rănită
Articolul următorProiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii Rezervaţiei adoptat de Senat!