În unanimitatea celor prezenţi, Senatul a adoptat, ieri după-amiază un proiect de lege care prevede mai multe reglementări cu scopul conservarii habitatului natural al Deltei Dunării şi implicit a resurselor. Iniţiativa mai stabileşte modul în care resursele regenerabile pot fi scose la licitaţie şi cine poate participa, precum şi suprafeţele de teren ce vor fi transferate UAT-urilor Ceatalchioi, Pardina şi Chilia Veche pentru a fi folosite ca ferme de subzistenţă de localnici. Alături de deputaţii (în ordine alfabetică) Ampleev Adrian, Budăi Marius-Constantin, Dobrovici-Bacalbaşa Nicolae, Furtună Mirela, Ibram Iusein, Niţă Nicu,  Popa Florin, Vişan George-Gabriel  şi  Vrăjitoru Sorinel-Marian iniţiator al proiectului de lege este şi Simion Eduard Lucian, fost Guvernator al ARBDD. În discursul său din faţa senatorilor, deputatul tulcean a transmis următoarele:

 „Iniţiativa legislativă apare ca urmare a necesităţii armonizării intereselor locuitorilor Deltei Dunării cu problemele de mediu şi  reprezintă rezultatul unor ample dezbateri în grupuri de lucru cu toate părţile interesate. Modificările propuse impun o mai bună protecţie a rezervaţiei , prin introducerea a două noi zone: zona de cruţare piscicolă necesară pentru protecţia resursei piscicole şi zona marină care precizează diferenţa dintre plajele sălbatice şi plajele neamenajate, ceea ce va duce la o mai bună conservare a resurselor şi la un management mai performant al celor două zone noi. De asemenea, prin propunerea legislativă se impulsionează Consiliului consultativ de Administrare, astfel încât acesta să-şi îndeplinească rolul consultativ în problemele de interes ale Deltei Dunării cu toate instituţiile şi asociaţiile  reprezentative  stabilindu-se prin lege ca acesta să fie convocat cel puţin de două ori pe an sau la solicitarea a cel puţin 30% din membrii .

Se impune realizarea unui Regulament de valorificare a resurselor regenerabile din Delta Dunării care să protejeze interesele locuitorilor dar şi să asigure o protecţie reală a mediului prin regenerare naturală. Astfel acordăm  posibilitatea concesionării resurselor stuficole, în baza acestui Regulament, numai pentru locuitorii din Deltă sau persoanelor juridice cu sediul social în Deltă. În cazul concesionării acestor resurse, populaţia locală va beneficia de stuf şi lemne de foc, iar administraţiile locale vor avea bază legală să încaseze la bugetul local taxa de acces la resurse pentru activitatea desfăşurată pe teritoriul său administrativ.

Un alt punct important al iniţiativei îl reprezintă cedarea cu acordul CJ Tulcea a dreptului de administrare pentru suprafeţe de aproximativ 4.000 de ha teren agricol către unele consilii locale, pentru a fi folosite ca ferme de subzistenţă pentru locuitorii din Deltă sau în producţia de furaje pentru crescătorii de animale înregistraţi pe raza localităţilor respective.

Am avut în vedere şi condiţiile de acces al turiştilor în vecinătatea zonele strict protejate, astfel încât accesul să se  realizeze doar cu ghid autorizat de Rezervaţie sau cu personal angajat al A.R.B.D.D.

Nu în ultimul rând, se actualizează cuantumul contravenţiilor care nu au mai fost modificate din 2011  şi se simplifică procedura de constatare. În prezent sunt foarte multe autorităţi care au atribuţii de control, trebuie să rămână doar cele specializate, cu atribuţii extrem de clare.

Având în vedere impactul benefic pe care aceste modificări le vor avea asupra conservării habitatului, îmbunătăţirii managementului Rezervaţiei, îmbunătăţirii modului de gestionare al resurselor regenerabile şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirii traiului de zi cu zi  al locuitorilor Deltei stimaţi colegi vă rog să votaţi acest proiect de lege”.

Condiţii de acces pentru turişti, zone de cruţare şi terenuri pentru comunităţile locale

Proiectul prevede „introducerea a două noi zone, zona de cruţare piscicolă necesară pentru protecţia resursei piscicole şi zona marină care precizează diferenţa dintre plajele sălbatice şi plajele neamenajate, ceea ce va duce la o mai bună conservare a rezurselor şi la un management mai performant al celor două zone noi”, iar prin intermediul acestuia,”se stabileşte în mod clar modul în care resursele regenerabile terestre şi acvatice se pot scoate la licitaţie, precum şi faptul că persoanele juridice sau fizice autorizate care au sediul stabil sau domiciliul în Rezervaţie sau în localităţile limitrofe au dreptul de a participa la licitaţie”.

Potrivit expunerii de motive, „se impulsionează Consiliul Consultativ de administrare, astfel încât acesta să fie funcţional, stabilindu-se prin lege ca acesta să fie convocat cel puţin de două ori pe an sau prin solicitarea a cel puţin 30% din membrii”.

O altă prevedere a proiectului propune cedarea dreptului de administrare către consiliile locale.

Este vorba despre cedarea dreptului de administrare de către Consiliul Judeţean Tulcea pentru suprafeţe de aproximativ 4.000 de ha teren agricol către consilii locale Ceatalchioi, Pardina şi Chilia Veche, pentru a fi folosite ca ferme de subzistenţă pentru locuitorii din Deltă sau pentru producţia de furaje pentru crescătorii de animale înregistraţi pe raza localităţilor respective. Este vorba despre 994,22 ha pentru UAT Ceatalchioi, 1.828,31 ha pentru UAT Pardina şi 1.185,17 ha pentru UAT Chilia Veche.

O altă modificare se referă la condiţiile de acces al turiştilor în vecinătatea zonele strict protejate, astfel încât accesul să se poată realiza doar cu ghid autorizat de Rezervaţie sau cu personal angajat al A.R.B.D.D şi de a semnea se actualizează cuantumul sancţiunilor care nu au mai fost modificate din 2011.

 

Articolul precedentInstruire cu primarii şi secretarii UAT privind pesta porcină africană!
Articolul următorMiercurea alarmelor, mâine de la ora 10!