În data de 1 aprilie 2020, nu e păcăleală, a fost prima zi de depunere a cererilor pentru acordarea șomajului tehnic. Încă din prima zi am putut observa și cele mai frecvente greșeli apărute în cererile de acordare a șomajului tehnic, erori efectuate din neatenție sau din lipsa cunoașterii ordonanței. Tocmai de aceea, îi rugăm pe angajatorii din judeţul Tulcea să verifice cu atenție toate documentele trimise la AJOFM Tulcea. Astfel, trebuie să urmărească foarte bine cerinţele din “lista persoanelor cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii” pe care o depun.

Menţionăm că, sumele de bani (indemnizaţiile) solicitate de către beneficiari sunt acelea care se calculează de la data suspendării contractului pe toată perioada stării de urgență. Spre exemplu, trebuie reținut că AJOFM Tulcea va plăti sumele necesare șomajului tehnic calculând de la data la care angajatorii suspendă contractul notificat în REVISAL. Altfel spus, instituţia noastră nu poate plăti unui angajator sumele necesare șomajului tehnic începând cu data de 16 martie, dacă angajatorul a suspendat contractele de muncă începând cu ziua de                  23 martie. În exemplul de față, prima zi pentru care se pot plăti sumele necesare șomajului tehnic este data de 23 martie.

Reamintim că, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la  75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Exemplu de calcul (suspendat CIM cu 23.03.2020) pentru salariul minim brut pe economie

2230 (Salariul minim brut pe economie) : 22 (nr. zile lucrătoare martie 2020) x 7 (zile suspendate în lună)  x 75%  (procent aplicat)   = 532 (indemnizaţie solicitată de angajator)

Exemplu de calcul (suspendat CIM cu 23.03.2020) pentru salariul mediu brut pe economie

5429 (Salariul minim brut pe economie) : 22 (nr. zile lucrătoare martie 2020) x 7 (zile suspendate în lună)  x 75%  (procent aplicat)   = 1296 (indemnizaţie solicitată de angajator)

Angajatorii pot descărca din platforma aici.gov.ro și trimite documentele prevăzute de OUG 30/2020 modificată și completată de OUG 32/2020 pentru acordarea șomajului tehnic. Vor găsi acolo documentele de care au nevoie pentru obținerea șomajului tehnic și tot acolo le vor trimite după completare.

În concluzie, dorim să-i asigurăm pe toți angajatorii că eventualele greșeli apărute în aplicație nu duc la anularea acestora. Funcţionarii din cadrul AJOFM Tulcea îi vor contacta pe toți cei care au completat în mod eronat cererile și îi vor ajuta să corecteze greșelile sau confuziile identificate, iar angajatorii sunt rugati să retransmită în cel mai scurt timp posibil documentele completate corect în vederea efectuării plăților.

Pana la aceasta data au fost primite de la angajatori 450 cereri pentru un numar de 2170 persoane, din care 185 de cereri pentru 1200 de persoane sunt verificate si pregatite pentru plata.

 
Articolul precedentAnunțul Patriarhiei: Pelerinajul de Florii se suspendă. În noaptea de Înviere, credincioşii pot ieşi doar la ferestre, balcoane pentru a-și spune „Hristos a înviat!”
Articolul următorPrincipiul lui PETER