În contextul evoluţiei unui focar de HAV de tip A în comunitatea de rromi-turci din localitatea Babadag, vă comunicăm date despre acesta.
„Focarul a debutat în 11.04.2019 o dată cu confirmarea primul caz, copil de 4 ani, internat şi tratat în Spitalul de Boli Infecţioase Constantă.
Până în prezent au fost înregistrare, în acest focar, 43 de cazuri suspicionate de hepatită virală acută de tip A. Toate cazurile au fost internate, anchetate şi investigate iar din acestea 39 au fost confirmate, 1 caz este incert şi altele 3 au probele serologice în lucru.
DSPJ Tulcea, echipa compartimentului de epidemiologie a bolilor transmisibile, a intervenit în acest focar încă de la primele cazuri în repetate rânduri, şi s-a deplasat la domiciliul fiecărui caz pentru observarea condiţiilor de viaţă şi de igienă, pentru stabilirea exactă a listei contactilor direcţi în vederea vaccinării copiilor eligibili precum şi pentru efectuarea dezinfecţiei cu substanţe clorigene.
La debutul focarului au fost imunizaţi cu vaccin antihepatita A un număr de 163 de copii eligibili, intermediar au mai fost efectuaţi alţi 91 de copii, în prezent însumând un număr de 254 doze de vaccin gratuit asigurat de DSPJ Tulcea, în acest focar.
Facem menţiunea că în localitatea Babadag, pe lângă focarul descris mai sus, au mai apărut alte 8 cazuri izolate de hepatită acută virala de tip A, acestea aparent nu au nici o legătură cu focarul raportat.
Deoarece vaccinarea este modul cel mai eficient de intervenţie în focar, la recomandarea DSP, cabinetele medicilor de familie din localitatea s-au implicat activ în educaţia sanitară a populaţiei şi au efectuat, cu vaccin achiziţionat, alte 65 de imunizări la copii din populaţia generală.
În acest moment în localitatea Babadag sunt vaccinate recent cu vaccin antihepatitic A 319 persoane.
În această perioadă DSPJ Tulcea a achiziţionat 110 doze de vaccin antihepatitic de tip A şi a utilizat până la epuizare stocul existent, din fondurile Programului Naţional de Boli Transmisibile prioritare I.2. De asemenea a fost solicitată şi aprobată o suplimentarea a bugetului pentru Programul Naţional de Boli Transmisibile prioritare I.2, în suma de 20.000 de lei necesari pentru prevenirea şi intervenţia în focarele de boală (achiziţionare vaccin, materiale sanitare, dezinfectanţi, reactivi).
Facem menţiunea că în toate demersurile de prevenire şi control a extinderii acestui focar DSPJ Tulcea a colaborat strâns cu cele 3 cabinete ale medicilor de familie, cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari.
De asemenea, în 26.07.2019 DSPJ Tulcea – compartimentul de boli transmisibile şi compartimentul de promovare a sănătăţii au efectuat împreună cu Primăria Babadag – Direcţia de Asistenţă Socială, o acţiune de conştientizare, educare şi informare în mijlocul comunităţii de rromi-turci, prin amplasarea unui cort şi desfăşurarea de activităţi de promovare a sănătăţii. ” – comunica Direcția de Sănătate Publică printr-un comunicat, în urma solicitării ziarului nostru.

Articolul precedentAmbulanța Tulcea se întrece cu colegii din toată țara, la Arad
Articolul următorIncendiul de pe strada Gloriei, un mic dezastru: au ars în total şase case