La sfârşitul săptămânii trecute, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a luat decizia de exterminare a porcilor mistreţi din focarele confirmate cu pestă porcină africană şi din zonele limitrofe acestora. Măsura include, prin excepţie, şi zonele protejate printre care şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Un teritoriu din care s-a răspândit de fapt virusul pestei porcine africane încă din primele zile ale lunii iunie şi adus acolo în gopodăriile crescătorilor particulari de porcine din comuna Ceatalchioi de porci mistreţi infectaţi din Ucraina cel mai probabil.

„Unii ar putea spune că este o măsură târzie, dar ce pot să spn eu este că autorităţile au acţionat în ritmul evenimentelor. S-au concentrat în principal pe focarele de pestă porcină apărute la porcii domestici şi au acţionat conform procedurilor cu scopul principal de a evita apariţia unui focar în marile complexe de creştere a porcilor. Nu s-a reuşit acest lucru şi acum s-a trecut la următorul pas şi anume eliminarea vectorului principal de răspândire a virusului respectiv porcul mistreţ. Numai că lupta cu pesta porcină nu se mai dă acum pe planul porcului mistreţ ci pe planul porcului domestic. Şi aş vrea să subliniez faptul că într-adevăr mistreţul a adus virusul pestei porcine pe teritoriul rezervaţiei şi pe teritoriul judeţului, însă ce s-a întâmplat după nu mai ţine de mistreţ. Ţine de acest haos al creşeterii animalelor din localităţile Deltei Dunării pentru că avem foarte multe animale lăsate libere, şi nu doar porci, într-o semisălbăticie şi de aici legătura între mistreţ şi animalele din gospodăria omului ca să le zicem aşa. Este motivul pentru care s-a ajuns la această adevărată explozie a cazurilor de pestă porcină africană care creştere explozivă nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în Ucraina. Acolo de 20 de ani evoluţia pestei porcine africane a fost una lentă, cu focare apărute sporadic”, a declarat Guvernatorul Deltei Dunării, Mălin Muşetescu.

Situaţiile extreme impun măsuri extreme!

Chiar dacă vânătoarea controlată a mistreţilor din zonele afectate de pesta porcină africană este o măsură ce vizează pentru moment doar cele opt judeţe în care au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană, măsura s-ar putea extinde – conform deciziei luate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență – şi la alte specii de prădători care ar putea provoca răspândirea bolii.

„La situaţii extreme se impun soluţii extreme! În cazul nostru este vorba despre o soluţie de exterminare de populaţiei de mistreţi de pe întregul teritoriu al rezervaţiei. Pe lângă populaţia de mistreţi se vrea şi exterminarea speciei şacal dar şi a altor prădători. Prădători sunt şi urşii, lupii, vulpile aşa că nici nu vreau să mă gândesc ce discuţii va naşte o astfel de măsură dacă se va confirma virusul pestei porcine africane în judeţele din zonele de munte în alte rezervaţii naturale de acolo”, a mai declarat Mălin Muşetescu.

Revenind la măsura extremă de …exterminare a speciei porc mistreţ din focarele confirmate cu pestă porcină şi din zonele limitrofe acestora, adică de pe mai mult de jumătate din teritoriul judeţului, Delta Dunării este integral inclusă în acest teritoriu de pe care se va face recoltare integrală a speciei mistreţ.

„Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este integral afectată de această măsură. Spun asta pentru că dacă e să punctăm focarele şi să măsurăm distanţa tampon, întregul teritoriu al Rezervaţiei se încadrează în zona de vânătoare controlată pentru extracţia speciei de porc mistreţ. Pentru că vorbim aici de o vânătoare de extracţie care se desfăşoară după o anumită procedură: din zona afectată se recoltează integral mistreţii prin pândă şi dibuire. Se caută animalele moarte sau bolnave de la care se recoltează probe şi cel mai important e că se incinerează în gropi care să respecte normele de mediu, gropi la faţa locului pe cât posibil şi care să nu necesite deplasarea cadavrelor”, a mai declarat Guvernatorul Deltei Dunării.

Planul de vânătoare trebuie să includă şi asociaţiile de vânătoare, dar …

Pentru că autorităţile centrale au decis exterminarea porcilor mistreţi din judeţele afectate de pestă porcină africană, vânătoare de extracţie se poate efectua doar cu ajutorul asociaţiilor de profil. Profil vânătoare, desigur. La o discuţie pe această temă au fost invitate şi asociaţiile de vânătoare reprezentative de pe teritoriul judeţului nostru, în frunte cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Tulcea. Planul de vânătoare a fost discutat şi la nivel central cu asociaţia naţională aşa că în teritoriu nu ar trebui să fie probleme, mai puţin însă în judeţul Tulcea unde o lege interzice desfăşurarea vânătorii în Delta Dunării iar o decizie luată într-un Comitet  Național fie el şi pentru Situații Speciale de Urgență nu poate încălca o prevedere legală. Din acest motiv preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Tulcea a punctat foarte bine acest aspect şi a cerut dacă nu modificarea legii adoptarea unei Ordonanţe care să modifice Legea Rezervaţiei la articolul ce priveşte vânătoarea.

Aspectele sesizate de preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Tulcea au fost susţinute şi de ceilalţi reprezentanţi ai asociaţiilor de vânătoare care au refuzat să participe la acest plan de vânătoare până la o nouă legală reglementare.

Cum vânătorii cu acte în regulă din judeţul nostru nu mai sunt la fel de mulţi ca în urmă cu un deceniu şi asta tocmai pentru cî vânătoarea în Delta dunării a fost interzisă, rămâne ca teritoriul din afara rezervaţiei să fie „recoltat integral” de porci mistreţi. Iar fonduri de vânătoare în afara teritoriului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării sunt destule.

Articolul precedentArde şcoala generală din Dorobanţu!
Articolul următorUltimele două ferme de creştere a porcilor din judeţ au scăpat de pestă!