Joi, 26 septembrie 2019, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani a participat, la Casa Avramide, la evenimentul organizat cu prilejul aniversării a 55 de ani de la înființarea Muzeului Deltei Dunării și a 10 ani de la deschiderea Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării. Gazdele manifestării au fost managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“, Sorin Ailincăi și șef serviciu Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării, Cristina Dinu, invitați de onoare fiind academicianul Dumitru Murariu, director al Institutului de Biologie al Academiei Române, prof. Ileana Crăciun, specialist muzeograf în Științele Naturii, membri ai Consiliului Științific al ICEM.

„Este o onoare pentru noi să sărbătorim 55 de ani de la înființarea acestei instituții și nu știu dacă este întâmplare sau noroc că ne aflăm exact în aceleași camere în care Gavrilă Simion înființa acum cinci decenii și jumătate Muzeul Delta Dunării.

În aceste zile, Tulcea clocotește de evenimente culturale. Ieri au început Zilele Bibliotecii Județene, cu ocazia împlinirii a 138 de ani de la nașterea poetului Panait Cerna, cu evenimente multiple, inclusiv un festival de poezie europeană. De asemenea, începe Festivalul de Teatru Tragos care se va desfășura timp de două săptămâni.

Noi suntem un județ mic, cu resurse mai puține decât au alții, dar reușim să creăm o multitudine de evenimente culturale pentru care suntem invidiați de multe alte județene. Ceea ce avem noi este ceva ce nu se poate măsura și nu se poate plăti, respectiv resursa umană. Avem oameni care pun pasiune în tot ceea ce fac, pentru că este nevoie de pasiune pentru a lucra în acest domeniu.

Vă felicit pe toți care faceți parte din frumoasa echipă a Institutului de Cercetări Eco Muzeale pentru aniversările de astăzi și să vă urez mult succes în activitatea viitoare“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

După cum a declarat managerul Sorin Ailincăi, dr. Gavrilă Simion și-a dorit să deschidă la Tulcea în primul rând un muzeu de arheologie, având în vedere specialitatea sa, dar Constanța avea un patrimoniu cu mult peste județul Tulcea la acea vreme. În aceste condiții, a decis să realizeze un muzeu de științele naturii sub numele de Delta Dunării care a avut un succes nemaipomenit, fiind pe primul loc în țară mai mult de două decenii. Acum zece ani, această instituție s-a redeschis sub numele de Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, un nou succes în muzeografia românească.

 

Articolul precedentComuna Sfântu Gheorghe a câştigat în instanţă aproape 18 milioane de lei
Articolul următorDeschidere oficială a Târgului „Yacht – Fish-Delta” pe faleza municipiului