Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Municipiului Tulcea organizează luni, 24 februarie 2020, la Teatrul „Jean Bart”, o nouă seară folclorică românească sub genericul „Dragobetele sărută fetele”, începând cu ora 18.00.

Pe scena instituției teatrale tulcene veți putea urmări jocuri populare din Dobrogea, precum Geamparaua, Baicoliul, Păpușa, Ghimpele, Cerchezeasca, Popârlanul sau Cadâneasca, Obiceiul „Toconelelor”, Tabloul coregrafic „Fluierul fermecat” și Călușul Dobrogean – Călușul Dunărean, în coregrafia maeștrilor Theodor Vasilescu, Marin Barbu și Ștefan Coman; de asemenea, vor evolua grupe de dansatori ale Ansamblului de copii „Dorulețul”. Ca de fiecare dată, se va organiza concursul „Cine știe, câștigă!”, la care vor participa echipe reprezentând opt instituții liceale: Liceul de Arte „George Georgescu”, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Colegiul „Brad Segal”, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Colegiul Agricol „Nicolae Cornățeanu”, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, Colegiul Economic „Delta Dunării”.

Dragobetele sau ziua autohtonă a îndrăgostiţilor este sărbătoarea care vestește venirea primăverii. Odinioară, această zi era așteptată cu nerăbdare de către oamenii de la sate. Băieții și fetele adunau flori, mai ales ghiocei, cântând  împreună pentru a atrage vremea frumoasă. Din zori, oamenii se îmbrăcau în straie de sărbătoare și se spălau cu apă de izvor. Potrivit obiceiurilor, cei care participau la sărbătoarea Dragobetelui erau fericiți întreg anul și erau feriți de boli. Logodnele simbolice se făceau tot de Dragobete. În aceeași zi erau adunate viorelele care se puneau la icoane pentru a fi folosite mai târziu la farmecele de dragoste, iar tinerii rosteau formule cu valoare de jurământ. Conform tradiției, tinerii care se întâlnesc în această zi vor avea parte de iubire tot anul. Tot tradiția populară este cea care pomenește de faptul că și păsările cerului se „logodesc” în această zi. Chiar dacă obiceiurile diferă de la o zonă la alta, multe obiceiuri se întâlnesc în toate colțurile țării. Astfel, fetele trebuie să strângă prima zăpadă din zi, să o topească și să se spele cu ea pe cap pentru a-și păstra frumusețea. La rându-le, tinerii sărbătoresc prin petreceri, cu mâncare și băutură, cu chiote prin satele vecine. Vârstnicii îngrijeau animalele din gospodărie, sacrificarea animalelor fiind interzisă în această zi. Sacrificarea animalelor era interzisă pentru a nu dăuna obiceiului împerecherii. Țăranul asocia ziua de Dragobete cu începutul anotimpului verde, motiv pentru care acestei zile i se mai spune și „Dragobete Cap de primăvară”.

Invitat este interpretul Grigore Gherman. Conform www.vedeteblog.com, Grigore Gherman (născut în data 23 iunie 1987, ținutul Herța, Ucraina) este un cântăreț de muzică populară, un artist complex care ține la locurile unde s-a născut mai mult ca la orice în lumea asta și îi avertizează pe toți care confundă „nordul Bucovinei” și „Bucovina de Nord” că sunt doi termeni diferiți. E unul dintre puținii români din nordul Bucovinei care mai crede într-o reîntregire a poporului român. A absolvit Universitatea Națională de Muzică București, secția Compoziție Muzică Ușoară și Facultatea de Litere, Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității „Yurii Fedkovici” din Cernăuți. În domeniul muzicii populare a absolvit următoarele premii: Trofeul Festivalului „În grădina cu flori multe”, Trofeul Festivalului „Ponoare, Ponoare”, Trofeul Festivalului „Pe marginea Dunării”, Premiul I Festivalul „Irina Loghin”, Premiul I Festivalul „Munte, munte, brad frumos”, Premiul II Festivalul „Mamaia”, Premiul II Festivalul „Doina Bărăganului”, Premiul de Popularitate Festivalul „Pe deal la Teleormănel”. Discografie: Să petrecem, oameni dragi!, De la Iași la Chișinău, De la Gorj în toată țara, Bucovina, raiul meu, Hora de la Cernăuți, Din Siret până la Prut, Miere dulce-i dragostea, Stânga-dreapta, Neamul meu pereche n-are, Mama, veșnic în tăcere, Cântec de pahar, Așa nuntă n-o mai fost, Grigoraș din Bucovina, Scripcăraș cu strune noi, Crâșmuliță, soră bună, Bună vreme, dragi părinți, Fratele rămâne frate, Prin gară, prin Cernăuți, Așa ca la Cernăuți, Lelea cea nemăritată, Degeaba ai pălărie, Cântecul mirilor, Dor cu dor,  Unde joacă om frumos, Cucule, cucuț bălan, Cântec despre Bucovina.

Biletele se pot procura de la agenția Teatrului „Jean Bart”.

Articolul precedentPNL Tulcea infirmă ,,anunțul” privind candidații de la locale
Articolul următorE oficial: S-a semnat contractul pentru Sala Polivalentă!