Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna ianuarie 2019, numărul imobilelor vândute la nivelul întregii ţării a fost de 30.733, cu 5.457 mai puţine faţă de luna decembrie 2018.
Conform datelor publicate miercuri, 13 februarie 2019 de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, în luna ianuarie a acestui an este cu 8.749 mai mic faţă de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna ianuarie 2019, în Bucureşti – 5.395, Ilfov – 2.623 şi Timiş – 1.736.
Tulcea rămâne codaşa tranzacţiilor imobiliare
Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute au fost în luna ianuarie 2019 Sălaj – 173, Olt – 131 şi, pe ultimul loc, la mare distanţă, Tulcea cu doar 42. Nici în anul 2018, Tulcea nu a fost mai bine plasată în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare, iar în prima lună de toamnă din 2018, anotimpul cel mai bun pentru tranzacţiile imobiliare, judeţul nostru ocupa tot ultimul loc în clasamentul naţional, cu 152 de de imobile vândute în luna septembrie.
Din totalul celor 42 de imobile tranzacţionate în prima lună din 2019, cele mai multe, jumătate din total, au fost terenuri agricole din extravilanul localităţilor, respectiv 21 de terenuri. Tot terenuri, dar din intravilanul localităţilor au fost doar 10 tranzacţionate, 7 dintre ele cu construcţii şi 3 fără construcţii. În fine, numărul unităţilor individuale de locuit au fost doar 11 tranzacţionate ceea ce spune foarte multe şi despre puterea de cumpărare a tulcenilor şi despre preţurile imobilelor din Tulcea.
„Avem cerere pentru locuinţe şi nu se poate spune că ducem lipsă de clienţi! Problemele sunt altele: puterea de cumpărare, care este foarte scăzută la Tulcea. şi mai ales preţul imobilelor, mai ales preţul apartamentelor vechi, care este foarte ridicat. Cei mai mulţi clienţi rămân cei care vor un credit prin programul Prima Casă. Ei nu sunt pretenţioşi ca cei care au banii cash şi aici e marea problemă: că se mulţumesc şi cu un apartament vechi, construit în anii 70 sau 80. Nu veţi vedea la Tulcea prea mulţi beneficiari ai Programului Prima casă care să îşi caute o locuinţă nouă, construită anul trecut, de exemplu, cu toate că diferenţa de preţ nu este mare.”, ne-a declarat reprezentantul agenţiei Lux Imobiliare din Tulcea, Nicolae Marin.
Absurdul pieţei imobiliare din municipiul Tulcea
Dacă până la criza economică din urmă cu un deceniu, Tulcea era un oraş „închis” pentru construcţiile de ansambluri rezidenţiale în ultimii ani tot mai mulţi dezvoltatori imobiliari locali au obţinut avizele necesare pentru astfel de construcţii. Dacă înainte de criza economică ce a debutat la sfârşitul lui 2008 – începutul lui 2009 să fi avut bani şi nu aveai ce cumpăra la Tulcea, vorbim de apartamente noi, acum situaţia e diferită. Iar despre absurdul pieţei imobiliare din Tulcea a vorbit unul dintre dezvoltatorii imobiliari locali, Dan Marcu. „Eu anul trecut abia am reuşit să vând 25 de unităţi de locuit în condiţiile în care dacă aş fi avut acel bloc de locuit în urmă cu 15 ani probabil că într-o lună cel mult le-aş fi dat pe toate! Dar ca mine mai sunt şi alţi dezvoltatori. Nu s-a construit nimic în Tulcea de 15 ani şi din momentul în care au început să apară ansablurile rezidenţiale şi s-au dat autorizaţii pentru 800 de unităţi de locuit în ultimii ani ne-am trezit că cererea e tot pentru apartamentele comuniste din anii 60-70! Eu sunt tare curios în cât timp se vor vinde aceste apartamente noi!”, a punctat Dan Marcu, dezvoltator imobiliar local.
Chiar dacă nivelul salariilor nu a scăzut, ba dimpotrivă a crescut în ultimul an, pe piaţa imobiliară din Tulcea nu s-a simţit deloc acest lucru. Cel mai bun exemplu este al unei bănci din Tulcea, care oferă credite imobiliare avantajoase, dar care a semnat de patru ori mai puţine contracte în ianuarie 2018 faţă de ianuarie 2019. „Am oferit în luna ianuarie a acestui an consultanţă pentru mai mulţi clienţi ca oricare din lunile anului 2018, ceea ce e un lucru îmbucurător. Iar semnalul este pozitiv, în ciuda părerii unora că românii se feresc de bănci. Pot spune că avem mai multe dosare în lucru decât în urmă cu un an, însă situaţia statistică e, din păcate, alta: creditele acordate în ianuarie 2018 au fost de patru ori mai multe decât în ianuarie 2019! Să sperăm că situaţia se va schimba în februarie pentru că avem mai multe dosare în lucru decât aveam la începutul anului 2018” a declarat Carmen Simion, reprezentantul unei sucursale bancare din Tulcea.
Alte statistici ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară
Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în luna ianuarie 2019, a fost de 17.371, cu 1.055 mai mare faţă de luna ianuarie 2018. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, luna trecută, în Bucureşti – 3.395, Ilfov – 1.584, Cluj – 1.114. La polul opus, se află judeţele Sălaj – 63, Harghita – 57, Gorj – 51. Aici Tulcea se află chiar la mijlocul clasamentului cu 280 de astfel de operaţiuni.
Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în prima lună a anului 2019 sunt Galaţi – 460, Vrancea – 454 şi Brăila – 412. Şi aici Tulcea este însă printre codaşe cu numai 21 de tranzacţii, doar judeţul Sălaj cu 20 şi Municipiul Bucureşti cu 0 fiind mai prost clasate ca Tulcea. Dacă în Municipiul Bucureşti este lesne de înţeles că nu mai sunt terenuri agricole, lipsa tranzacţiilor cu terenuri agricole în Tulcea este, de asemenea, greu de explicat în condiţiile în care cerere pentru achiziţie de teren agricol este din belşug, însă ofertanţii lipsesc. Despre acest subiect însă într-o ediţie viitoare.