Forțele Navale Române organizează, în perioada 3-7 septembrie, exercițiul bilateral româno-ucrainean „Riverine 2019”, pe fluviul Dunărea, în zona cuprinsă între Izmail (Ucraina) și Tulcea, la care participă aproximativ 300 de marinari militari din Ucraina și România. Deschiderea exercițiului va avea loc miercuri, 4 septembrie, la ora 10.00, pe faleza Dunării din municipiul Tulcea, în zona căpităniei portului, în prezența viceamiralului Alexandru MÎRȘU, șeful Statului Major al Forțelor Navale, și a viceamiralului Ihor Voronchenko, șeful Statului Major al Forțelor Navale Ucrainene.
Exercițiul „Riverine 2019” este condus de Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” și urmărește consolidarea cooperării transfrontaliere româno-ucrainene în domeniul naval, pe fluviul Dunărea. La activitățile de instruire planificate, două vedete blindate ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, două vedete fluviale ale Divizionului 88 Vedete Fluviale și un remorcher fluvial de la Divizionul 131 Nave Sprijin Logistic vor executa, împreună cu structurile navale fluviale ucrainene, precum şi cu navele pazei de coastă din Ucraina şi din România, manevre tactice, exerciții de inspecție și control la ambarcațiuni suspecte, exerciții de remorcaj, precum și antrenamente de punere în aplicare a procedurilor de acțiune pentru intervenții în situații de urgență.
Cooperarea dintre flotele militare ale României şi cele ale Ucrainei a căpătat, în ultimii ani, o dezvoltare intensă în domeniul instrucției pe mare, prin desfășurarea de exerciții comune, în mediul de acțiune terestru și lagunar din zona Deltei Dunării, precum şi în domeniul învățământului militar de marină, prin dezvoltarea unor parteneriate educaționale, care cuprind schimburi de studenți şi elevi militari din cele două ţări.

Articolul precedentMisiunea umanitară americană din Delta Dunării, la final
Articolul următorSăptămâna Baschetului Tulcea, contribuție importantă pentru România în drumul către calificarea la Jocurile Olimpice pentru naționalele de baschet 3×3