Taxa de habitat, potrivit proiectului de hotărâre de Consiliu local privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru anul fiscal 2019, se va majora de la 125 de lei, în prezent, cel mai probabil la 145 de lei de persoană pe an din 2019, desigur dacă vor vota consilierii acest proiect, fără amendamente. Aceasta ar fi vestea proastă!
Vestea bună ar fi că această taxă de habitat s-ar putea reduce din 2020 dacă vom reduce, la nivel de municipiu, cantitatea de gunoi menajer şi vom colecta selectiv. Un deziderat pentru care ne-am luat unele angajamente faţă de Uniunea Europeană, dar se vede treaba că ne este foarte greu să ne ţinem de promisiuni. Tulcea nu este o excepţie la nivel naţional, dar poate fi un exemplu dacă vom fi cu toţii mai responsabili şi vom colecta selectiv deşeurile menajere, crede viceprimarul Andaluzia Luca. În acest sens, o campanie de informare a cetăţenilor de la case a fost demarată de SC Servicii Publice SA, această campanie fiind în plină desfăşurare (se va încheia pe data de 21 decembrie 2018).
-Doamna viceprimar Andaluzia Luca, de ce o campanie de informare a cetăţenilor de la case?
Andaluzia Luca: Pentru că şansele de reuşită sunt mai mari ca în cazul locuinţelor de la bloc. Am avut recent o campanie pilot de colectare selectivă a deşeurilor menajere atât în Cartierul Lotizare cât şi în zona străzii Mircea Vodă iar rezultatele au fost surprinzător de bune. La nivelul municipiului avem 114 puncte de colectare de la blocuri. 40 dintre aceste puncte au fost modernizate în ultimul an şi avem şi acei sateliţi sau iglu pentru colectare selectivă de culori galben, albastru şi verde. Din păcate am constatat că nu se face colectare selectivă şi pet-uri, sticle şi hârtie se pun la grămadă cu resturi alimentare. Câteodată chiar şi în aceşti sateliţi sau iglu, cum vreţi să le spuneţi.
-Ce presupune de fapt această campanie de informare la gospodăriile individuale şi cum se va proceda din 2019.
Andaluzia Luca: Până pe data de 21 decembrie vom merge, cum se spune, din poartă în poartă şi vom lăsa flyere. În plus vrem să aplicăm şi autocolante pe coşurile de gunoi cu graficul pentru colectarea selectivă din anul 2019. Pentru că din 2019, pe fiecare stradă vom trece o dată pe lună, într-o anumită zi, pentru a ridica sacii de culoare galbenă, albastră şi verde. Vor fi saci menajeri de 240 de litri pentru plastic şi hârtie şi de 120 de litri pentru sticle. Maşina specializată care va face colectarea este prevăzută cu trei compartimente speciale pentru aceste categorii de deşeuri ce pot fi reciclate şi care vor ajunge la un valorificator cu care avem contract.
-Care ar trebui să fie rezultatele la finalul anului 2019?
Andaluzia Luca: Mai puţin gunoi menajer depozitat la groapa de gunoi şi mai multe deşeuri colectate selectiv în vederea valorificării. La 11 luni municipiul Tulcea are 27.036 de tone de deşeuri depozitate la groapa de gunoi. Este foarte mult! Plătim pentru fiecare tonă 80 de lei pentru că nu am respectat anul trecut planul de reducerea a cantităţilor de gunoi cu 15%. Anul acesta trebuie să reducem cantitatea cu 35%! Adică să avem la noiembrie 2019 undeva la 18.000 de tone depozitate. Poate nu vom reuşi, dar cu cât ne apropiem mai mult de acest target cu atât vom plăti mai puţin. Iar acest lucru se va reflecta desigur şi în taxa de habitat. Dacă anul acesta s-a fundamentat o majorare a acesteia cu aproximativ 20 de lei, anul viitor de ce să nu o reducem cu 20 de lei? Sau poate chiar mai mult…