UGAL INVENT, târgul de invenţii şi inovaţii organizat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, în parteneriat cu Ministerul Cercetării şi Inovării, a adus de ieri la Galaţi peste 150 de invenţii şi inovaţii din cele mai diverse domenii. Ieri, 16 octombrie, s-a deschis acest târg de inventică devenit deja tradiţional la Galaţi şi azi o invenţie din Tulcea a devenit punctul de atracţie al Târgului.

Printre invenţiile care au atras atenţia vizitatorilor şi specialiştilor, se află un produs inovator care ar putea schimba viitorul în construcţii: cărămida realizată din granule obţinute din sticle reciclate – BCE (beton celular ecologic). Ideea este a unui inventator de la o societate comercială din Tulcea şi este deja brevetată. La nivel mondial, doar un sfert din ambalajele de sticlă sunt refolosite, iar găsirea unor noi întrebuințări este binevenită.

Alexandru Lescai, manager Remondis SRL: „Granule de sticlă produse dintr-un procedeu de implozie a ambalajelor de sticlă sau a sticlei în general. Este mult mai rezistent. A obținut teste foarte bune atât la rezistență, cât și la confortul termic.”

Materia primă pentru cărămida produsă cu granule de sticlă vine de la J.T. Grup colectorul unic de deșeuri al județului Tulcea.

Betonul celular ecologic are forma unei cărămizi de 30 x 20 x 20 cm, cu două goluri de aer în interior. Toți pereții au o grosime de 4 cm. La blocul de BCE făcut doar din sticlă se obţine la 14 zile 7,9 newtoni pe milimetru pătrat și la 28 de zile 11,7 newtoni, ceea ce arată este un material cu peste 40% mai rezistent decât orice alt material de construcții din România, mai rezistent decât cărămida sau BCA-ul.

Ionuț Tudorache, directorul general J.T. Grup: „În urmă cu câțiva ani am încercat să găsim o modalitate de reciclare a sticlei, am studiat și am găsit în final o soluție pe care am aplicat-o primii în România. Timp de șase ani am cercetat cu ajutorul unor ingineri din Canada și România posibilitatea producerii unui beton de calitate superioară prin folosirea deșeurilor de sticlă. Am reușit și într-un final am ajuns la o rețetă de glass beton care datorită mixului de granulație din sticlă are niște caracteristici extraordinare.
Acest material are niște proprietăți extraordinare, este rezistent chiar la foc, are o duritate și o rezistență la compresiune mult mai bună decât betoanele clasice. În plus, cărămizile realizate de noi din glass beton sunt de două ori mai mari decât cărămizile normale și le întrec la toate testele de rezistență. Secretul constă în tehnologia pe care o folosim. Avem un utilaj extrem de performant prin care deșeurile de sticlă sunt supuse unui proces de implozie, ceea ce face ca cioburile rezultate să nu aibă muchii ascuțite și să poată fi astfel înglobate în beton, conferindu-i proprietăți superioare”

În urma unui îndelungat proces de cercetare împreună cu institute de cercetare, s-a ajuns la un rezultat concret, unic în Europa, care va fi şi patentat, acela că „proprietăţile betonului cu sticlă sunt net superioare betonului cu agregate tradiţionale”.

În prezent Remondis Tulcea implementează un proiect european, de asemenea finanțat prin Instrumentul Teritorial de Investiții Delta Dunării pentru a moderniza fabrica de materiale de construcții și diversificare a gamei de produse cu un buget de 1.200.000 euro.

Articolul precedentBătrân rătăcit pe Canalul Șontea salvat de pompieri
Articolul următorSeară folclorică românească: „Din Dobrogea în Ardeal”